Jajka faszerowane i biały barszcz! Jakie potrawy na Wielkanoc? Najlepsze przepisy na Wielkanoc 8.04.2023
Jak zrobić zakwas na żurek w domu?
Składniki na domowy zakwas na żurek: 1 l przegotowanej i ciepłej wody, 1 szklanka mąki żytniej z otrębami lub płatki owsiane
2-3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej), kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy).
Wykonanie zakwasu na żurek: Do czystego słoika wysypujemy mąkę i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas na żurek przykrywamy lnianą ściereczką, tak aby dochodziło powietrze. Zakwas na żurek odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 - 5 dni. Im dłużej stoi tym będzie kwaśniejszy.
Po ukiszeniu wlewamy zakwas na żurek do przygotowanej bazy na zupę. Zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie kisić zakwas, wystarczy dodać 6 łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.
Czy można użyć mąki pszennej? Do barszczu białego używa się mąki pszennej, a do żurku mąki żytniej. Ma to być zakwas na żurek, więc wybrałam mąkę żytnią. Pamiętajmy, że im wyższa liczba przy typie mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 na zakwas na żurek będzie najlepszym wyborem.