Jajka faszerowane i biały barszcz! Jakie potrawy na Wielkanoc? Najlepsze przepisy na Wielkanoc 8.04.2023
Rolada szpinakowa z łososiem na świąteczny stół. Przepis poleca Koło Gospodyń z Białki
Potrzebne składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę, 2 łyżki masła, 4 jajka,
2 łyżki mąki pszennej, 2 opakowania serka twarogowego chrzanowego, 200 g wędzonego łososia w plastrach, sól i pieprz.
Szpinak rozmrażamy na patelni i odparowujemy nadmiar wody. Następnie dodajemy do szpinaku masło, czosnek i podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i pozostawiamy do ostudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę wykładamy papierem.
Białka ubijamy na sztywno, żółtka dodajemy do przestudzonego szpinaku, delikatnie mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę i ponownie mieszamy do połączenia składników. Masę rozprowadzamy na przygotowaną blachę i pieczemy 15 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia. Na szpinakowym placku rozsmarować serek chrzanowy, przykryć plastrami łososia układając jeden przy drugim, zwinąć roladę w folię i włożyć do lodówki do stężenia. Kroić w plastry.