MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Instrukcja obsługi jajka. Jak wybrać?

Karolina Szypuła
infografika Maciek Dudzik
Zastanawiasz się, jakie jajko wybrać do wielkanocnego koszyczka? Sprawdź, jak rozszyfrować kod, którym opatrzone jest każde jajko.

Na opakowaniach jajek możemy znaleźć wiele oznaczeń. Jak je właściwie odczytać? Na początku należy rozpoznać, jakiej wielkości jaja zapakowano w danym pudełku.

  • XL - bardzo duże: ponad 73 g
  • L - duże: od 63 g do 73 g
  • M - średnie: od 53 g do 63 g
  • S - małe: poniżej 53 g

- Im mniejsze jajka, tym lepsze - wyjaśnia prof. Zbigniew Dobrzański z Uniwersytetu Przyrodniczego. - W dużych jest sporo wody, w małych jest większa koncentracja substancji odżywczych - dodaje.

Jaja kurze przeznaczone do handlu detalicznego muszą być oznaczone na skorupie specjalnymi numerami. Taki numer składa się z kilku części i jest zapisany w formacie:

X-YY-AABBCCDD. Rozszyfrowujemy go na ilustracji.

Jak sprawdzić, że jajko jest świeże? - CZYTAJ NA NASTĘPNEJ STRONIE
Niestety, w sklepie nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy jaja są świeże. - Zawsze sprawdzajmy datę ważności oraz stan jajek. Jeżeli są brudne i mają dziwne przebarwienia, lepiej wybierzmy inne - przestrzega Zbigniew Dobrzański. Kolor jajek nie ma znaczenia, białe niczym się nie różnią od tych o brązowym zabarwieniu.

Najlepsze jajka to, wbrew pozorom, nie te dopiero co zniesione, a takie, które poleżą 2-3 dni. - Jajko musi odpowiednio dojrzeć biologicznie, dlatego najlepiej zjeść je po kilku dniach - wyjaśnia profesor Dobrzański. Oczywiście, do tej pory powinniśmy przechowywać je w chłodnym miejscu.

Najsmaczniejsze jajka pochodzą od kur, które żyją na wolnych wybiegach, mając dostęp do świeżego powietrza i trawy. Kolor żółtek takich jaj jest najintensywniejszy.

W warunkach domowych możemy sprawdzić świeżość jajka. Wystarczy zanurzyć je w szklance z osoloną wodą. Jeżeli jajko utonie - jest świeże, jeżeli dryfuje po powierzchni, oznacza to, że jest w nim dużo powietrza - czyli ma już około tygodnia.

Jajka są bardzo zdrowe. Cholesterol w nich zawarty nie szkodzi, bo obecna w nich lecytyna i cholina przeciwdziałają miażdżycy cholesterolowej.

Polacy jedzą najmniej jaj wśród Europejczyków. Przeciętnie zjadamy 180 jaj rocznie.
Karolina Szypuła

Przeciętny Polak je 180 jajek rocznie, najmniej spośród wszystkich Europejczyków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska