Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Hamburger z Wrocławia zachwycił Francuzów. Niedługo będzie podawany w całej Europie [ZDJĘCIA]

OPRAC.:
Konrad Bałajewicz
Konrad Bałajewicz
Burger "Campa Na Wypasie"
Burger "Campa Na Wypasie" mat. prasowe
Hamburger "Campa Na Wypasie" autorstwa Magdaleny Kiliańskiej, szefowej kuchni hotelu Campanile Wrocław Centrum, zwyciężył w polskich eliminacjach pierwszej edycji Burger Cup organizowanego przez uniwersytet kulinarny "Chaud Devant!" i wyruszył do Francji na europejski finał konkursu. Spisał się tam wyśmienicie!

"Chaud devant!" jest znanym we francuskich restauracjach okrzykiem, który można przetłumaczyć jako "Uwaga! Gorące idzie!". To kelnerskie ostrzeżenie dla gości, aby zeszli z drogi podczas niesienia gorących potraw, a zarazem jeden z typowych elementów francuskiej gastronomii. Jest to też nazwa akademii kulinarnej, zlokalizowanej 12 kilometrów od centrum Paryża, w samym sercu Marché d’intérêt national de Rungis, jednego z największych na świecie targów ze świeżą żywnością. Dzięki akademii pracownicy hoteli zrzeszonych w Louvre Hotels Group mogą rozwijać swój talent.

13 września progi "Chaud Davant!" przekroczyła wrocławska szefowa kuchni, w ramach organizowanego przez francuską akademię międzynarodowego konkursu kulinarnego Burger Cup. Najpierw jednak musiała zmierzyć się z lokalną, polską konkurencją. Podczas pierwszego etapu jury wyłoniło 7 burgerów podawanych w polskich hotelach Campanile, a na podstawie m.in. wyników sprzedażowych najpopularniejszym okazał się "Campa Na Wypasie" wykonany przez Magdalenę Kiliańską. Zwycięski przepis stał się dla szefowej kuchni z Wrocławia przepustką do europejskiego finału konkursu.

Obok naszej reprezentantki stawili się burger masterzy i masterki z Francji, Belgii, Holandii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Zawodnicy musieli realizować swoje przepisy na żywo i mieli tylko godzinę na przygotowanie od podstaw trzech burgerów (dwóch do degustacji i jednego do zdjęcia). Później swoje dzieła musieli zaprezentować jury złożonym z ekspertów akademii "Chaud Davant!".

- Brałam już udział w zawodach kulinarnych, głównie w Polsce, ale pierwszy raz miałam okazję stanąć do rywalizacji w konkursie organizowanym w takiej skali i na takim poziomie. To było świetnie doświadczenie. Jestem bardzo duma, że mogłam reprezentować swój kraj i hotel, a przy okazji cieszyć się wspaniałą, sportową atmosferą i wymienić doświadczenia z kolegami po fachu z innych krajów. Stres był niemały, ale szybko ustąpił radości gotowania wśród ludzi, którzy podzielali moją pasję. Wszystko to dzięki pozytywnemu nastawieniu pozostałych uczestników i luzowi, którym emanowali członkowie jury - wspomina Magdalena Kiliańska, która gotowaniem zajmuje się zawodowo od 18 lat.

Szefowa doświadczenie zdobywała w popularnych lokalach w Trójmieście i Wrocławiu (gdzie prowadziła też własne bistro), a od maja zeszłego roku rządzi kuchnią w Campanile Wrocław Centrum. Burger "Campa Na Wypasie" wzbudził zainteresowanie jury jeszcze zanim mieli okazję go skosztować.

Burger "Campa Na Wypasie"
Burger "Campa Na Wypasie" mat. prasowe

- Zwrócili uwagę na nazwę i oczywiście dopytywali o jej znaczenie, a także próbowali swoich sił w poprawnym jej wymówieniu. Tworząc "Campa Na Wypasie", starałam się wzbogacić dość klasyczną amerykańską formułę o polskie smaki. Dlatego do jakościowej wołowiny, grillowanego bekonu, pomidorów, papryczek jalapeño i roszponki, zamkniętych w czarnej bułce dodałam ogórki kiszone i konfiturę z czerwonej cebuli i jeżyn. Tytułowy "wypas" odnosi się jednak nie tylko do sporej liczby składników, lecz przede wszystkim do jeszcze jednego, najważniejszego elementu całej układanki: owczego sera, który wieńczy dzieło. Ten dodatek zrobił duże wrażenie na jurorach – dodaje Kiliańska.

Jury doceniło nie tylko pomysł i smak "Campa Na Wypasie", ale także prędkość i kulturę pracy naszej finalistki, która w nagrodę za swoje dzieło otrzymała między innymi zestaw profesjonalnych noży, deskę do krojenia dedykowaną zwycięzcy Burger Cup, zestaw piknikowy oraz firmową czapkę i fartuch szefa kuchni.

Już wkrótce burgery wszystkich finalistów, w tym "Campa Na Wypasie" Magdaleny Kiliańskiej trafią do menu restauracji w hotelach Campanile w całej Europie, gdzie będą serwowane na przełomie listopada i grudnia podczas piłkarskich mistrzostw świata. Cena na razie jest nieznana.

Burger "Campa Na Wypasie"

Hamburger z Wrocławia zachwycił Francuzów. Niedługo będzie p...

ZOBACZ TAKŻE:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska