Czosnek jak antybiotyk walczy z chorobowymi bakteriami

Bogumiła Nehrebecka,
Czosnek można kupić na każdym targowisku
Czosnek można kupić na każdym targowisku Piotr Krzyżanowski
Udostępnij:
Warto zimą jeść czosnek, mimo jego przykrego zapachu. Wzmacnia nasze serce, chroni przed wirusami, a nawet pomaga swobodnie oddychać.

- Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, skąd dostał się na Bliski Wschód , a następnie do Europy Południowej i Środkowej. Obecnie uprawiany jest na całym świecie jako roślina lecznicza i przyprawowa – mówi dietetyczka, Danuta Rogowska. - Jego główki mają specyficzny, ostry zapach i smak. Zawierają bowiem dużo olejku lotnego, którego głównym składnikiem jest alliina i enzymy. Po roztarciu czosnku enzymy przemieniają alliinę w bakteriobójczą alliicynę. Siarkowe związki lotne także pomagają leczyć infekcje układu oddechowego. Dlatego m. in. czosnek uznawany jest jako naturalny antybiotyk, chroniący nas przed atakiem bakterii.

Nie tylko na katar

Kiedy w 1944 roku dokładnie zbadano skład czosnku, okazało się, że zawarte w nim witaminy i mikroelementy zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, działają żółciopędnie i przeciwskurczowo w schorzeniach żołądka i jelit , regulują florę bakteryjną jelit i sprzyjają lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych.
- Dlatego też zaleca się spożywanie czosnku przy wysokim ciśnieniu krwi, grypie, wzdęciach i stwardnieniu tętnic oraz jako środka przeciwrobaczego – mówi Danuta Rogowska.

Trzeba też pamiętać o tym, że zbyt częste jedzenie dużej ilości czosnku może spowodować wzdęcia, zaburzenia w pracy wątroby lub reakcje alergiczne.

Żuj pietruszkę

Profilaktycznie należałoby codziennie jeść ząbek świeżego czosnku, ale bardzo wielu z nas nie lubi jego smaku, a prawie wszyscy nie tolerują zapachu jaki długo utrzymuje się w oddechu czosnkowego konsumenta. Trzeba też pamiętać o tym, że zbyt częste jedzenie dużej ilości czosnku może spowodować wzdęcia, zaburzenia w pracy wątroby lub reakcje alergiczne. Dlatego wskazany jest umiar w spożywaniu czosnku, ale nie powinniśmy jego unikać. Zwłaszcza, że jest on doskonałą
przyprawą do mięsa wieprzowego, baraniny, sosów i sałatek (można gotować potrawy z czosnkiem, nie należy natomiast wrzucać go do gorącego tłuszczu).A nieprzyjemny zapach po spożyciu czosnku można usunąć pijąc mleko bądź żując liście pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
PiotrLenarczykAnonim
Lepiej jeść całą rodziną, przy życiu w mieszkaniu. Witaminę C TRZEBA pozyskiwać z witaminą E.
...czosnek
...przedwczoraj i dziś mi niebieskie oczka przeblakły na brązowe...co to znaczy...?
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie