reklama

Czarna malina. Jak ją uprawiać, żeby dobrze owocowała

Katarzyna JózefowiczZaktualizowano 
Czarne maliny pochodzą z Ameryki Północnej, ale z powodzeniem można je uprawiać w Polsce.
Czarne maliny pochodzą z Ameryki Północnej, ale z powodzeniem można je uprawiać w Polsce. AKuptsova (Pixabay.com)
Czarna malina do dość zaskakująca roślina. Podpowiadamy, jak ją uprawiać i pielęgnować, by cieszyć się jej owocami.

Eksperymentowanie z ciekawymi i nietypowymi roślinami ogrodowymi może dać niemałą satysfakcję i sporo korzyści, szczególnie, jeśli dotyczy uprawy gatunków użytkowych. Do takich właśnie należy między innymi mało znana czarna malina, którą w ogrodach można spotkać jeszcze stosunkowo rzadko.

Jak wygląda czarna malina

Czarna malina niby przypomina malinę, ale rodzi nieduże, czarne owoce, które są zwarte i pokryte jasnym, woskowym nalotem. Nie do końca wygląda też jak jeżyna, od której różni się pokrojem i owocami.

Liście czarnej maliny są podobne do obu gatunków, ale roślina ma nieco inny pokrój i zwyczaje. W przeciwieństwie do typowej maliny, tworzy bardzo długie, bo nawet 3-4 metrowe pędy, które po zetknięciu wierzchołka z podłożem niemal natychmiast się ukorzeniają. Pędy są elastyczne i na całej długości pokryte licznymi, ostrymi kolcami.
Na co zwrócić uwagę, sadząc czarną malinę

Krzew rośnie bardzo silnie i potrzebuje dla siebie sporo miejsca (wytwarza również rozłogi korzeniowe). Źle prowadzony i nie przycinany, może stać się bardzo inwazyjny, zagarniając dla siebie znacznie więcej przestrzeni, niż planowaliśmy przeznaczyć pod jego uprawę.

Jak smakują czarne maliny i co z nich można zrobić

Owoce pojawiają się na pędach dwuletnich i dojrzewają latem (lipiec/sierpień). Są słodkie i aromatyczne, a ich smak przypomina zarówno maliny jak i jeżyny, zachowując przy tym oryginalny posmak, niepodobny do żadnego z tych gatunków.

Czarne maliny są też bardzo wartościowe, gdyż zawierają znacznie więcej antocyjanów oraz niektórych mikroelementów (m.in. miedzi i żelaza) niż jeżyny i maliny.

Owoce po zbiorach można wykorzystać podobnie, jak owoce malin czy jeżyn. Doskonale nadają się do spożycia na surowo, ale sprawdzają się też jako dodatek do deserów, ciast i sałatek. Można z nich także przyrządzić znakomite soki i dżemy, a nawet zamrażać.

Jak uprawiać czarną malinę

Czarna malina przybyła do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie była znana i ceniona już od dawna (to gatunek Rubus occidentalis - malina zachodnia). Jej uprawa w Polsce nie jest jednak trudna. Malina czarna najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym lub półcienistym, ciepłym i osłoniętym od wiatru oraz na żyznym, próchniczym, przepuszczalnym, ale lekko wilgotnym podłożu o lekko kwaśnym odczynie pH.

Roślina nie lubi gleb ciężkich i mokrych, na których choruje, ani lekkich i suchych, gdzie ma problemy ze wzrostem, owocowaniem i zimowaniem. Na odpowiednim stanowisku jest dostatecznie mrozoodporna i nie wymaga zimowego okrycia.

Jeśli jednak chcemy doczekać się licznych, dużych i smacznych owoców, w sezonie roślinę musimy systematycznie zasilać i w razie potrzeby podlewać, gdyż szybko rośnie i posiada płytki system korzeniowy, przez co jest podatna na przesuszenie i ma utrudniony dostęp do składników odżywczych znajdujących się w głębszych warstwach gleby.

Jak i kiedy przycinać czarne maliny

Bardzo ważnym zabiegiem w uprawie czarnej maliny jest też odpowiednie cięcie, inaczej krzew szybko może stać się inwazyjny i trudny do opanowania. Cięcie czarnej maliny różni się jednak od przycinania jeżyn czy malin.

Pierwszy zabieg przeprowadza się późną wiosną, skracając tegoroczne przyrosty do długości ok. 1-2 m. To cięcie pozwala lepiej rozkrzewić się roślinie, wydać więcej przyrostów i wytworzyć więcej owoców w kolejnym sezonie.

Następne cięcie przeprowadza się już po zbiorach, zwykle jesienią, wycinając u podstawy wszystkie pędy dwuletnie, które latem wydały owoce oraz pędy najsłabsze (na krzewie powinno zostać do 5-6 silnych przyrostów).

Dodatkowy zabieg przeprowadza się wiosną kolejnego roku, skracając zeszłoroczne przyrosty do długości ok. 30 cm. Tak cięty krzew owocuje bardzo obficie i zachowuje zwarty pokrój.

O czym jeszcze pamiętać, uprawiając czarną malinę

  • Chcąc uniknąć problemów z niepożądanym ukorzenianiem się pędów, a także ułatwić sobie zbiory, malinę czarną dobrze jest prowadzić na podporach, rozpinając jej pędy na linkach lub drabince.
  • Czarną malinę można sadzić wiosną lub jesienią, jednak drugi termin jest dla niego lepszy ze względu na częstsze opady i brak ryzyka upałów.
  • Czarne maliny są wieloletnie, ale na jednym stanowisku nie należy uprawiać ich dłużej niż 4-5 lat, gdyż rośliny są stosunkowo podatne na choroby.

Odmiany czarnej maliny

Na rynku dostępnych jest kilka interesujących odmian czarnej maliny, różniących się głównie wielkością i terminem dojrzewania owoców (np. „Bristol”, „Jewel”, „Litacz”).

Jakie nieruchomości ubezpieczają Polacy

Wideo

Materiał oryginalny: Czarna malina. Jak ją uprawiać, żeby dobrze owocowała

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3