Ryż smażony
Składniki:
200 g ryżu parboiled
¼ główki kapusty włoskiej lub 1/3 pekińskiej
2 marchewki
1/3 pora
1 szklanka fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
1 łyżeczka suszonego imbiru lub 1 cm świeżego
1 płaska łyżeczka czosnku lub 2 ząbki świeżego
½ łyżeczki kurkumy
Kilka łyżek sosu sojowego
3 jajka
Olej
Dwie łyżeczki sezamu
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę obierz i zetrzej na tarce na dużych oczkach. Pora posiekaj w mniejsze kawałki, podobnie poszatkuj kapustę. Na woku lub dużej patelni wlej 1 łyżkę oleju. Wybij jajka, posól i szybko zamieszaj tworząc omleta. Nie dotykaj, niech się przypiecze z jednej strony, następnie złóż omlet na pół, aby dopiekł się w środku i zdejmij z ognia.
Następnie na tą samą patelnię wlej 1-2 łyżki oleju i wrzuć warzywa czyli marchew, por, fasolkę i kapustę. Podsmażaj, dodaj sos sojowy, imbir, czosnek. Gdy warzywa zmiękną dodaj ryż i podsmażaj razem przez chwilę, przypraw kurkumą i większą ilością sosu sojowego. Wyłącz ogień, dodaj posiekany omlet i posyp sezamem.