Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami

Składniki:

700 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (np. po 350 g zmielonej szynki wieprzowej i łopatki wołowej)
30 g (2 kromki) białej bułki np. krojonej "parówki", może być czerstwa
6 łyżek mleka
2 ząbki czosnku
szczypta chili w płatkach lub proszku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
200 g pieczarek
1/2 szklanki śmietanki 30%
natka pietruszki
ORAZ
oliwa, masło, mąka pszenna i ziemniaczana
opcjonalnie - 3 łyżki brandy

Sposób przygotowania:

Mielone mięso włożyć do większej miski. Bułkę zalać mlekiem i namoczyć. Następnie drobno posiekać i włożyć do miski z mięsem.
Doprawić solą, pieprzem, drobno startym czosnkiem, chili, oregano. Dokładnie wyrobić ręką, następnie wilgotnymi dłońmi uformować nieduże pulpeciki (ok. 25 sztuk).
Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy i dodać pulpeciki. Obsmażać dokładnie z 2 stron na złoty kolor, w sumie przez ok. 10 - 13 minut.
W garnku zagotować bulion z dodatkiem sosu sojowego. W gotujący się bulion włożyć obsmażone pulpeciki, zagotować. Dodać obydwie musztardy i delikatnie wymieszać. Przykryć, zmniejszyć trochę ogień i gotować przez około 25 minut, w międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać.
Na patelnię po pulpecikach włożyć łyżkę masła, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż pieczarki zmiękną, następnie woda odparuje i pieczarki się zrumienią. Wówczas doprawić solą i wymieszać.
Odłożyć na talerz. Na patelnię wlać brandy jeśli używamy, przechylić patelnię aby podpalić alkohol, poczekać aż ogień zgaśnie i przelać resztę alkoholu do garnka z pulpecikami.
Gdy pulpeciki będą już ugotowane dodać do nich podsmażone pieczarki, wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie odlać trochę sosu i wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej i łyżeczką mąki pszennej, przelać do reszty sosu w garnku, wymieszać i zagotować.
Pogotować jeszcze ok. 2 minuty aż sos zgęstnieje i posypać natką pietruszki.

Brak pomysłu na obiad? Mamy 15 pysznych propozycji na każdy dzień tygodnia! Sprawdźcie i pozbądźcie się nudy z kuchni

Brak pomysłu na obiad? Mamy 15 pysznych propozycji na każdy dzień tygodnia! Sprawdź

Zobacz również

Pociągi jadące od strony Warszawy do Katowic zablokowane! Wypadek śmiertelny

Pociągi jadące od strony Warszawy do Katowic zablokowane! Wypadek śmiertelny

Kraków. Wypadek na Pasternik. Dwa samochody i... sarna. Jedna osoba ranna

Kraków. Wypadek na Pasternik. Dwa samochody i... sarna. Jedna osoba ranna

Polecamy

Iga Świątek powalczy o trzeci tytuł w Rzymie? Kiedy pierwszy mecz Polki?

Iga Świątek powalczy o trzeci tytuł w Rzymie? Kiedy pierwszy mecz Polki?

Te osoby stracą 800 plus, jeżeli nie spełnią dodatkowych warunków

Te osoby stracą 800 plus, jeżeli nie spełnią dodatkowych warunków

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy