Barszcz czerwony z uszkami -...

    Barszcz czerwony z uszkami - PRZEPIS na barszcz wigilijny - sprawdź jak ugotować barszcz czerwony! [POTRAWY WIGILIJNE, PRZEPISY]

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    Barszcz czerwony z uszkami -  PRZEPIS na barszcz wigilijny - sprawdź jak ugotować barszcz czerwony! [POTRAWY WIGILIJNE, PRZEPISY]

    ©Janusz WóJtowicz/Polska Press Grupa

    Jak ugotować barszcz czerwony? Sprawdź nasz sprawdzony przepis na pyszny barszcz wigilijny. Dowiesz się też jak zrobić zakwas buraczany i poznasz przepis na uszka z grzybami. Bez tych potraw wigilijnych Święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć!
    Barszcz czerwony z uszkami -  PRZEPIS na barszcz wigilijny - sprawdź jak ugotować barszcz czerwony! [POTRAWY WIGILIJNE, PRZEPISY]

    ©Janusz WóJtowicz/Polska Press Grupa

    BARSZCZ CZERWONY - PRZEPIS



    Barszcz czerwony - składniki:


    • 1 kg buraków
    • 100 g marchwi
    • 100 g pietruszki
    • 100 g selera
    • 3 ząbki czosnku
    • 150 g jabłek
    • 2 l wody
    • 10 g grzybów suszonych
    • majeranek
    • sól, cukier ,liść laurowy, ziele angielskie i pieprz


    Zakwas buraczany - składniki:


    • 200 g buraków
    • 50 g chleba razowego
    • 500 ml letniej przegotowanej wody


    Uszka z grzybami - składniki:


    • 100 g suszonych grzybów (podgrzybków, prawdziwków)
    • 200 g średniej wielkości pieczarek
    • 350 g mąki pszennej
    • 2 łyżki masła
    • 100 ml ciepłej przegotowanej wody
    • szczypta soli i pieprzu





    Jak ugotować barszcz czerwony? Przygotowanie:



    1 - Przygotowujemy zakwas. W tym celu buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę zalewamy wodą, dodajemy chleb razowy, zatykamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 dni. Jak zrobi się kożuch usuwamy, następnie przelewamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. W lodówce możemy go trzymać przez dłuższy czas.

    2 - Przygotowujemy grzyby na uszka. W tym celu suszone grzyby namaczamy i zagotowujemy, po czym odstawiamy na noc.

    3 - Warzywa oprócz czosnku oraz jabłka myjemy, obieramy i kroimy w duże kawałki. Wkładamy do garnka ze wszystkimi przyprawami, zalewamy wodą i gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy zakwas z kiszonych buraków i przyprawiamy do smaku.

    4 - Kiedy barszcz się gotuje, wyciągamy grzyby z lodówki, jeszcze raz zagotowujemy, odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Odsączamy i łączymy je z przemielonymi suszonymi grzybami. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

    6 - Mąkę przesiewamy, łączymy z ciepłą wodą i wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy i wykrawamy kieliszkiem koła.Wypełniamy je grzybowym farszem i dokładnie zalepiamy formując uszka. Wrzucamy je na gotującą, osoloną wodę i wyciągamy po wypłynięciu. Podajemy z barszczem.

    Wigilijny barszcz z uszkami gotowy! Smacznego!

    Zobacz też:

    Pierniczki świąteczne - sprawdź przepis!

    Zobacz galerię:

    Produkty wrocławskich twórców - Jarmark Bożonarodzeniowy


    Zobacz też:
    Potrawy wigilijne - 12 potraw na Wigilię

    Czytaj treści premium w Gazecie Wrocławskiej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (1)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Ale bym zjadł ,nawet teraz !

    Ja (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

    A nie jakieś gówniane kebaby, czy McDonaldy

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecane

    Wideo