Katarzyna Zawada
Wydawca/Redaktor, Serwisy TematyczneStrefa Agro
850 materiałów
Z mediami jestem związana od ponad 10 lat. Specjalizuję się w branży agro, przez wiele lat zajmowałam się też sekcją sportową. Do Polska Press trafiłam na stałe blisko 3 lata temu.
Stawiam na jasny przekaz i kontakt z czytelnikami. Wybieram tematy, które zaspokoją głód wiedzy zarówno rolników, prezesów firm, producentów, jak i zwykłych konsumentów.
Z moich tekstów dowiesz się m.in.:
o trwających i planowanych naborach: Premia dla młodego rolnika 2024. Początkujący gospodarze już czekają na ten nabór. Kiedy złożyć wniosek? ARiMR podała nowy termin,
o zmianach w dopłatach: Duże zainteresowanie dopłatami bezpośrednimi. Kampania wciąż trwa, wydłużono termin naboru. Tyle wniosków trafiło do ARiMR do tej pory,
jak i kiedy siać/sadzić: Tych drzew nie sadź obok jabłoni! Jabłoń nie polubi się z wiśnią. Sąsiedztwo ma istotne znaczenie. Te drzewa owocowe ze sobą konkurują,
kiedy iść na grzyby: Pieprznik jadalny jest uwielbiany przez grzybiarzy. Pierwsze kurki już w czerwcu. Gdzie szukać grzybów? Jak je czyścić?,
kiedy łowić ryby: Pogoda sprzyja, wybierz się na ryby! Te gatunki złowisz w czerwcu. Możesz zasadzić się na szczupaka i sandacza,
ile kosztują podstawowe produkty rolne: Bób tanieje, coraz więcej ofert na bazarkach i w marketach. Tyle trzeba zapłacić w lipcu za kilogram,
Pochodzę z Warszawy, ale obecnie mieszkam w woj. podlaskim. Kocham kawę, serialowe maratony, piłkę nożną i skoki narciarskie.
Masz ciekawy temat? Napisz do mnie: [email protected]
Premia dla młodego rolnika. Ostatni dzień na złożenie wniosku
Interwencja Premia dla młodego rolnika, zwana przez niektórych programem „Młody rolnik”, od lat cieszy się zainteresowaniem gospodarzy, którzy zaczynają...
Rodzaje kasz w kuchni. Co zrobić z gryczanej, a co z jęczmiennej?
O kaszy często słyszymy, rozmawiamy, ale czy często serwujemy ją w swoim jadłospisie? Jesień wielu z nas wprawia w melancholijny, niekiedy ponury nastrój. Warto...
Ziemniaki z Ukrainy zalewają polski rynek? Import spoza Unii jest zakazany
Kwestia ziemniaków wywołała w środowisku rolniczym niemałe poruszenie. Od kilku dni pojawiają się informacje, że rynek mogą zalać importowane z Ukrainy...
Kiszonki jako naturalny probiotyk. Nie tylko kapustę można włożyć do słoika
Kiszonki z warzyw to idealny pomysł na wsparcie odporności. Dziś „zdrowie” to hasło-klucz do naszego szczęścia. Jak zatem zadbać o siebie i nie dać się...
Podobny do gąbki lub kalafiora. Wielu grzybiarzom wciąż nie jest znany
Podobny do gąbki lub… kalafiora. Egzotyczny wygląd sprawia, że niektórzy boją się po niego sięgać, amatorów jednak nie brakuje. Siedzuń sosnowy jest też zwany...
Makaron też ma swoje rodzaje. Do czego farfalle, do czego penne?
Pszenny, razowy, sojowy, z soczewicy – do wyboru, do koloru. Na sklepowych półkach spotkamy różne rodzaju makaronu, nawet dla wegan i wegetarian, najczęściej...
Można dalej łowić śledzia i szprota na Bałtyku, ale dorsza już nie
Połowy ryb na Bałtyku wzbudziły niemałe kontrowersje na szczeblu unijnym. Komisja Europejska do niedawna proponowała zakaz połowu śledzi, ostatecznie...
Kończą się zbiory jabłek. Tyle płacimy obecnie za kilogram owoców
To już ostatnie dni na zbiór jabłek. Choć w tym roku sadownicy zmagali się z wieloma problemami przy produkcji i owoców jest mniej, są one dobrej jakości. Ile...
Ten insekt przybył z daleka, uwielbia wciskać się do naszych domów
Ocieplenie klimatu sprawiło, że w Polsce zaczęły pojawiać się gatunki owadów, które na co dzień radziły sobie tylko w określonych warunkach i na wybranych...
Coraz więcej pożarów sadzy w kominie. Sezon grzewczy nie zaczął się dobrze
Październik jeszcze się nie skończył, a strażacy odnotowali już ponad dwa razy więcej pożarów sadzy w kominie niż we wrześniu. Trzy osoby straciły życie. Czy...