Afrodyzjaki na Walentynki [PRZEPISY WALENTYNKI]
Gorąca czekolada korzenna
Afrodyzjak – gorzka czekolada. Gorzka czekolada poprawia nastrój i podobnie jak awokado – dodaje energii. Jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Pobudza, a nawet potrafi wywołać euforię i podniecenie. Ten kto ją zje, może liczyć na dawkę serotoniny, hormonu szczęścia.
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
2 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki goździków
70 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Goździki zetrzeć na pył i połączyć z cynamonem. Kawałki czekolady rozpuścić w garnku z 3 łyżkami mleka, cały czas mieszając. Stopniowo dodać resztę mleka, miód, przyprawy i dokładnie wymieszać. Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Zagęścić mąką. Po przelaniu do kubków udekorować wcześniej ubitą śmietaną i cynamonem.