Sezon infekcyjny daje nam w tym roku w kość. Dokucza nie tylko grypa, ale też koronawirus. Masz kaszel, gorączkę? Łamanie w kościach? Te warzywa stawiają nogi!
Koronawirus atakuje – chorych coraz więcej
Jak wynika z rządowego raportu, tylko w środę (13 grudnia) potwierdzono 263 przypadki zakażenia SARS-CoV-2 w woj. dolnośląskim. Zmarły cztery zarażone koronawirusem osoby (wszystkie cierpiały na tzw. choroby współistniejące). W samym Wrocławiu zachorowało 85 osób. Obecnie w Polsce dominuje wariant Omikron XBB.1.5, nazywany Krakenem. To najbardziej zaraźliwa ze wszystkich odmian koronawirusa.
Zobacz też:
Grypa i koronawirus – te czynniki mają wpływ na naszą odporność
- wiek
- płeć
- stres
- niewystarczająca ilość snu
- brak aktywności fizycznej
- przyjmowanie niektórych leków
- dieta
Co jeść, żeby nie chorować
W okresie grypowym warto pamiętać o odpowiednim odżywianiu. Organizm musi mieć siłę, by walczyć z wirusami. Do diety warto wprowadzić m.in. tłuste ryby morskie (np. sardynki, łosoś, śledzie). Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które odgrywają ważną rolę w kształtowaniu odporności organizmu. Warto pamiętać o owocach. Truskawki, kiwi, cytryna, pomarańcza czy grejpfrut to bogate źródło witaminy C. Dla odporności są też korzystne fermentowane produkty mleczne (maślanki, jogurty, kefiry). Dlaczego? Zwiększają zdolność obrony immunologicznej jelit.
Warzywa na grypę – bo dieta w walce z wirusami ma znaczenie. Sprawdźcie, jakie warzywa są na liście. Kliknijcie w GALERIĘ.
Zobacz też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?