Śmiejące się Pierożki Podgórzyńskie – zwycięskie danie I edycji Festiwalu Smaków Liczyrzepy 2012 zaprezentowane przez Koło Gospodyń z Podgórzyna . Przepis na Pierożki z ciasta drożdżowego z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku, cebuli i ziół, jest pierwszym zwycięskim daniem najważniejszego konkursu na Danie Liczyrzepy, które zostało wyróżnione w karcie menu restauracji. Nazwa pierożków zainspirowana jest charakterystyczną ‘rysą’ w kształcie pełnego uśmiechu która pojawia się na pierożku podczas smażenia.
Czebureki - zwycięskie danie III Festiwalu Smaków Liczyrzepy 2014. Danie to przywędrowało na nasz teren z dalekiego wschodu od Kozaków Krymskich. Mielone mięso, doprawione lokalnymi ziołami, zawinięte w ciasto parzone z dodatkiem alkoholu, całość smażona.
Kociołek Liczyrzepy – I miejsce w konkursie na Danie Liczyrzepy edycji Festiwalu Smaków Liczyrzepy, przepis Sławka Sobala (jedynego mężczyzny) z Koła Gospodyń Wiejskich „Działoszynianie” z Bogatyni. Przepis inspirowany daniem jednogarnkowym zwanym również prażonka, pieczonka lub duszonką. Krajanka ziemniaczana okraszana kiełbasą i boczkiem duszona z warzywami. Danie podawane w oryginalnych ceramicznych kociołkach na drewnianej podstawce - w wersji dla jednej oraz dla dwóch osób.
Podczas lipcowego VI Festiwalu Smaków Liczyrzepy – III Jarmarku Ducha Gór po raz kolejny ogłoszone będzie najlepsze Danie Liczyrzepy które na stałe zagości w karcie menu Restauracji Dwór Liczyrzepy. Czy w tym roku będzie to danie słodkie, słone czy może smażone- dowiemy się już 1 lipca podczas Festiwalu Smaków Liczyrzepy na terenie obok Restauracji Dwór Liczyrzepy, ul. Obrońców Pokoju 4B w Karpaczu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?