Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zrób to ze smakiem – Ślimak pokaż rogi i nie tylko na pierogi

agf
tvp Wroclaw
Ślimak winniczek to cichy bohater dolnośląskich stołów. Od dziesięcioleci jest na nich obecny, choć na pewno nie gra roli pierwszoplanowej.

Dawno temu pojawiał się na stole podczas postu lub też wtedy, gdy domowa spiżarnia świeciła pustkami. Nieustająco jest modny w kuchni francuskiej czy włoskiej. A dostawcami winniczków na europejskie stoły są właśnie zbieracze z Dolnego Śląska. Potentat w tej dziedzinie to firma ze Złotoryi.
Winniczek jest dzikusem, który nie daje się hodować w sztucznych warunkach. By się rozmnażać musi mieć naturalną łąkę, ugór, skraj strumienia czy torowisko. Tam też jest odławiany, w sposób ściśle nadzorowany.
Jak przyrządzić ślimaki? Najlepiej zapieczone w muszelkach z sosami i bogactwem świeżych warzyw. Taki przepis przygotował dla nas Zbigniew Koźlik.
Jakie bogactwo czeka na nas jeszcze w ślimakowym zagłebiu? Pasujące do ślimaków wina z winnicy na podłożu wulkanicznym oraz pyszne pstrągi, karpie i liny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska