Zrób to ze smakiem – Ślimak pokaż rogi i nie tylko na pierogi

agf
tvp Wroclaw
Ślimak winniczek to cichy bohater dolnośląskich stołów. Od dziesięcioleci jest na nich obecny, choć na pewno nie gra roli pierwszoplanowej.

Dawno temu pojawiał się na stole podczas postu lub też wtedy, gdy domowa spiżarnia świeciła pustkami. Nieustająco jest modny w kuchni francuskiej czy włoskiej. A dostawcami winniczków na europejskie stoły są właśnie zbieracze z Dolnego Śląska. Potentat w tej dziedzinie to firma ze Złotoryi.
Winniczek jest dzikusem, który nie daje się hodować w sztucznych warunkach. By się rozmnażać musi mieć naturalną łąkę, ugór, skraj strumienia czy torowisko. Tam też jest odławiany, w sposób ściśle nadzorowany.
Jak przyrządzić ślimaki? Najlepiej zapieczone w muszelkach z sosami i bogactwem świeżych warzyw. Taki przepis przygotował dla nas Zbigniew Koźlik.
Jakie bogactwo czeka na nas jeszcze w ślimakowym zagłebiu? Pasujące do ślimaków wina z winnicy na podłożu wulkanicznym oraz pyszne pstrągi, karpie i liny.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie