Zrób to ze smakiem. Mleko prosto od krowy i jego pyszne przetwory.

Materiał promocyjny TVP Wrocław
W sobotę, 17 lipca, o godz. 18.50 TVP Wrocław wyemituje kolejny odcinek cyklu „Zrób to ze smakiem”. Tym razem będzie to opowieść o gospodarzach, którzy zajęli się hodowlą krów. Zwierzę to ma w Polsce znaczenie symboliczne. Zawsze kojarzyło się z dobrym jedzeniem, rodziną, pewnością jutra ale też … wakacjami u babci na wsi.

Z mlekiem były owsianki, zupy z domowym makaronem na śniadanie i kożuch, z którym , uwieszonym na czubku palca, dzieciaki ganiały się po kuchni. Mleko było dobre jako kwaśnie na przykład do młodych ziemniaków i jako chłodnik. Zanim w sklepach pojawiły się jogurty, mamy miksowały z owocami maślankę, kefir i zwykłe mleko z butelki. W dawnych czasach, przynoszone pod drzwi przez mleczarza, budziło całą kamienicę.

Zajechaliśmy do dwóch miejscowości, by przyjrzeć się hodowli tych zwierząt. Bo nie jest prawdą, że są przyrodzie niepotrzebne. Zapewniają przecież równowagę ekologiczną na łąkach i pastwiskach.

No i zamiast masowej hodowli może być też tradycyjna. Takie znaleźliśmy w Gozdawie i w Godkowie.

W pierwszej stado mieszka od wczesnej wiosny aż po jesień na pastwisku. Zwierzęta jedzą to co rośnie na łące. Są czyste, bo nie śpią we własnych odchodach. Ale co tu się dziwić ich elegancji skoro mają dla siebie coś pod 300 hektarów ziemi.

Drugie gospodarstwo jest znacznie mniejsze. Część krów rezyduje cały rok na pastwisku, cześć w oborze. Królową jest Milka. Od niej pochodzi pyszne, tłuściutkie mleko, wprost idealne na sery.

I tutaj właśnie jest to dobre, co wiąże się z posiadaniem krowy. Gospodarze chcą powiększyć swoje mleczne stadko, stworzyć mu komfortowe warunki a w przyszłości otworzyć serowarnię z prawdziwego zdarzenia. Za przepisy odpowiada pani Magda Boczoń, która eksperymentuje w swojej kuchni. Uczy się serów nietypowych: greckich, indyjskich, meksykańskich. Bo nasze robi perfekcyjnie. Dość powiedzieć, że gdy poczęstowała nas domowym twarożkiem, to ani się serek obejrzał a już powędrował do naszych brzuchów. Co to była za kulinarna przygoda…

Pokazaliśmy więc jak pani Magda robi taki serek, ale też wycyganiliśmy przepis na greckie halloumi. Była również lekcja robienia sera paneer, który jest tak łatwy do zrobienia, że łatwiej być nie może.

Ale, żeby nie było, że skupiliśmy się tylko na serze. Agnieszka Kogutek z Koła Gospodyń Średzkich pokazała jak usmażyć placuszki z kwaśnego mleka i sprawdziła co dodać do koktajlu mlecznego, by był aksamitny.

Nasza wyprawa objęła powiat średzki, który chlubi się nie tylko zaradnymi gospodarzami ale też zabytkami. Muzeum Regionalne w Środzie Śląskiej ma filmową kolekcję pałaców i dworów sprzed wojny. Wszystkie można obejrzeć nie wychodząc z domu. Wystarczy wejść na profil społecznościowy Muzeum. Jest tam też pałac we wspomnianej Gozdawie.

Tam też spotkaliśmy bardzo przystojnego Leona. Nie dość, że urodziwy to jeszcze okazał się bardzo przyjacielski. Kim jest? O tym dowiecie się się programu.

Podobnie jak z audycji okaże się co zrobić z halloumi i jak często Zbyszek Koźlik, szef kuchni, lubi improwizować podczas gotowania.

Zapraszamy do TVP3 Wrocław w sobotę na 18.50.

Z pozdrowieniami
Ekipa programu „Zrób to ze smakiem”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska