Zdrowa i błyskawiczna surówka z buraków do obiadu. Przepis na witaminową bombę. Idealna surówka do kotletów i gulaszu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zetrzyj buraki na jarzynowej tarce. Posiekaj cebuę.
Zetrzyj buraki na jarzynowej tarce. Posiekaj cebuę. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Surówki z buraków są bardzo zdrowe, szczególnie, jeśli masz niedobory żelaza we krwi. Sałatki z warzyw można jeść jako przekąskę lub dodatek do obiadu. Mają dobry wpływ na trawienie i odporność. Mamy dla was bardzo prosty przepis na szybką w wykonaniu surówkę z buraków gotowanych z dodatkiem kwaśnego jabłka, soku z cytryny i cebulki. Zobaczcie, jak ją zrobić krok po kroku.

Spis treści

Właściwości zdrowotne buraków

Buraki, a dokładnie buraki ćwikłowe, to jedne z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw. Stanowią źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in.:

  • duże ilości potasu,
  • kwasu foliowego,
  • witaminy C.

Wspomagają naszą odporność i układ krwionośny.

- Burak ćwikłowy swoje korzystne właściwości zawdzięcza w głównej mierze dużej zawartości antocyjanów i flawonoidów (betanina i cholina), czyli barwników, którym przypisuje się właściwości zapobiegające rozwijaniu się nowotworów - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, źródło: ncez.pzh.gov.p)

Co można zrobić z buraków?

Do przygotowania potraw można wykorzystać zarówno korzeń, jak i nać. Najbardziej znane potrawy z buraka ćwikłowego to:

  • barszcz czerwony,
  • buraczki zasmażane,
  • botwinka,
  • sałatki z buraków,
  • soki z buraka.

Mamy dla Ciebie przepis na pyszną i bardzo zdrową surówkę z gotowanych buraków. Możesz zjeść ją jako przekąskę lub podać jako dodatek do obiadu, np. do gulaszu lub kotletów mielonych.

Do zrobienia surówki potrzebujesz ugotowanych buraków. Możesz kupić już gotowe lub przygotować je samodzielnie: gotuj buraki ok. 1 godziny na małym ogniu. Dobrym pomysłem jest także upieczenie buraków - wystarczy każdy burak owinąć folią aluminiową, wstawić na blaszce do piekarnika i piec, aż będą miękkie przez ok. 1,5 godz.

Zobacz wskazówki krok po kroku, jak przygotować surówkę z buraczków gotowanych:

Surówka z buraków gotowanych - przepis

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 15 min)

Surówka z buraka to witaminowa bomba. Jej przygotowanie jest bardzo proste.
Surówka z buraka to witaminowa bomba. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki
  • 1 kwaśne jabłko
  • pół cebuli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Jak zrobić surówkę z gotowanych buraków krok po kroku?

  1. Gotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych, jarzynowych oczkach.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  3. Jabłko umyj i obierz ze skórki, a następnie również zetrzyj na tarce.
  4. Polej całość sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem według uznania.

Surówka z buraków gotowa. Życzymy smacznego!

Aktualne promocje w Lidlu

Materiały promocyjne partnera
Zetrzyj buraki na jarzynowej tarce. Posiekaj cebuę.

Zdrowa i błyskawiczna surówka z buraków do obiadu. Przepis n...

Wypróbuj też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Zdrowa i błyskawiczna surówka z buraków do obiadu. Przepis na witaminową bombę. Idealna surówka do kotletów i gulaszu - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie