Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zanim wrzucisz grzyb do garnka, sprawdź czy jest jadalny! [DYŻURY GRZYBOZNAWCÓW]

Monika Fajge
Monika Fajge
Janusz Wójtowicz / Polska Press
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Jeśli nie jesteście pewni, czy w waszym koszyku jest muchomor czy kania, zgłoście się do sanepidu. Pomocą służą grzyboznawcy.

W Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu dyżuruje czterech grzyboznawców. Oceniają zarówno grzyby świeże, jak i suszone. Swoich fachowców maja tez stacje powiatowe.

- Najwięcej osób zgłasza się do nas po weekendzie. W miniony poniedziałek (12 września) odwiedziło nas aż dziesięciu grzybiarzy - mówi Joanna Heluszka z WSSE we Wrocławiu. - Ostatnio mamy naprawdę duży wysyp borowików. Sporo osób znajduje borowiki ceglastopore. Te są jadalne. W przeciwieństwie do np. borowika ponurego. Grzybiarzom zdarza się też mylić z jadalnym borowikiem goryczaka żółciowego.

Żeby skonsultować zebrane okazy ze specjalistą, trzeba zgłosić się do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ul. Marii Curie-Skłodowskiej 73/77. Grzyboznawcy dyżurują od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 15. Konsultacje są bezpłatne. Żeby mieć pewność, że grzyboznawca na pewno jest na miejscu, można wcześniej zadzwonić pod numer: 71 328 30 41.

Przeczytaj także:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska