MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jajka na miękko - takie są skutki jedzenia jajek na miękko. Jak ugotować idealne jajka na miękko?

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Wideo
od 7 lat
Jajka są bardzo zdrowe. To źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, a także wielu cennych składników odżywczych, jak witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, fosfor, potas, wapń, żelazo, sód, magnez, miedź, selen. W Polsce jajka są często spożywane. Można z nich szybko i łatwo przygotować wiele smacznych i pożywnych posiłków. Jeden z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych sposobów na jajka to jajka na miękko. Jakie właściwości mają jajka ugotowane na miękko? Ile jajek na miękko można zjeść w tygodniu bez szkody dla zdrowia? Wyjaśniamy.

Jajka - właściwości zdrowotne

Jajka bardzo często goszczą w diecie Polaków. Z jajek robi się jajka sadzone, jajka gotowane, jajecznicę, szakszukę, sałatki, pastę jajeczną, używa się ich do panierowania kotletów.

Czy jajka są zdrowe?

Wokół jajek narosły niezdrowe mity i przekonanie, że ich spożywanie jest niezdrowe i podwyższa cholesterol. Jednak jajka są bardzo zdrowe. Spożycie 2-3 jaj dziennie nie powoduje wzrostu stężenia cholesterolu. Jajka oprócz cholesterolu zawierają bowiem sporo choliny, która uczestniczy w przemianach tłuszczów i cholesterolu i zapobiega osadzaniu się cholesterolu w ścianach tętnic. Oczywiście, jeśli jajka zjemy z majonezem, tłustym sosem czosnkowym czy ze smażonym bekonem, wówczas nie jest to dobre dla zdrowia. Ale to ten dodatek powoduje wzrost cholesterolu, a nie same jajka.

Jakie jajko jest najzdrowsze?

Jeden z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych sposobów na jajka to jajka na miękko. Są łatwostrawne, zwłaszcza białko jest łatwiej trawione niż żółtko.

Czy jajka uczulają?

Zwykle uczula białko jaja. Negatywne reakcje na spożycie żółtka są rzadsze. Najsilniej alergizuje jajko surowe, gotowanie jajek eliminuje większość alergenów.

Jak ugotować idealne jajko na miękko

Są dwie szkoły gotowania idealnych jajek na miękko:
Jajko wkładamy do zimnej wody:

  • włóż jajko do garnka,
  • zalej je zimną wodą,
  • gdy woda zacznie wrzeć, zacznij odmierzać czas,
  • gotuj jajko 3-4 minuty, aby uzyskać idealne jajko na miękko.

Jajko wkładamy do wrzącej wody:

  • zagotuj wodę w garnku,
  • do gotującej się wody włóż delikatnie jajko na łyżce,
  • gotuj w zależności od rozmiaru jajka: S – 3,5 minuty, M – 4 minuty, L – 5,5 minuty.

Nigdy nie gotuj jajek dłużej niż 10 minut. Palnik ustaw tak, by podczas gotowania jajek woda w garnku "pyrkała", a nie mocno buzowała.

Jajka na miękko - takie są skutki jedzenia jajek na miękko

Jajka na miękko to najzdrowsza forma jajek. Jakie właściwości zdrowotne mają takie jajka? Zobacz w naszej galerii.

Zobacz także to:
Zielona herbata - tak działa na organizm picie tego napoju. Takie są skutki picia zielonej herbaty

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Jajka na miękko - takie są skutki jedzenia jajek na miękko. Jak ugotować idealne jajka na miękko? - Gazeta Pomorska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska