W latach 1944–1989 w Polsce (w trzech okresach: powojennym; na początku lat 50. oraz od sierpnia 1976 do końca lipca 1989 r.) funkcjonował kartkowy system racjonowania żywności . Co to znaczy? Do nabycia wybranych towarach uprawniały kartki. Kto ile przydziałów otrzymał było uzależnione od:
- miejsca pracy,
- wieku,
- stanu zdrowia,
- miejsca zamieszkania.
"System kartkowy z okresu stanu wojennego i późniejszego funkcjonował niezbyt sprawnie. Dość częstym zjawiskiem była konieczność stania w długich kolejkach, bez pewności zakupu towarów formalnie zagwarantowanych tym systemem. Zjawisku temu próbowano zaradzić wprowadzając obowiązkową „rejestrację kartek” polegającą na tym, że klient musiał otrzymaną kartkę przedstawiać w danym sklepie, gdzie była pieczętowana – sklepy wydawały towary wyłącznie na podstawie kartki opatrzonej pieczątką danego sklepu. Po zarejestrowaniu kartki na mięso można było je kupować wyłącznie w tym jednym sklepie" - czytamy w publikacji Marka Przybylika To było tak. Dzień Targowy (Instytut Wydawniczy Latarnik, 2009).
Tak kiedyś wyglądały zakupy we Wrocławiu. "Buszowanie" po sklepach to było wyzwanie! Zobaczcie archiwalne zdjęcia >>
Zobacz też:
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?