Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wirusy atakują. Co jeść by nie chorować na grypę i covid-19? Najlepiej naturalne bomby witaminowe na odporność!

Monika Fajge
Monika Fajge
Warzywa na grypę. Co jeść, żeby nie chorować? Sprawdźcie >>
Warzywa na grypę. Co jeść, żeby nie chorować? Sprawdźcie >>Marzena Bugala/Polska Press - zdjęcie ilustracyjne
Sezon grypowy trwa w najlepsze. Przypomniał o sobie także koronawirus, który atakuje zarówno dorosłych, jak i dzieci. W walce z wirusami dieta odgrywa ważną rolę, dlatego warto ją wzbogacić o produkty, które mają udowodnione działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Te warzywa to prawdziwe bomby immunologiczne. Wiedzieliście?

Sezon infekcyjny daje nam w tym roku w kość. Dokucza nie tylko grypa, ale też koronawirus. Masz kaszel, gorączkę? Łamanie w kościach? Te warzywa stawiają nogi!

Koronawirus atakuje – chorych coraz więcej

Jak wynika z rządowego raportu, tylko w środę (13 grudnia) potwierdzono 263 przypadki zakażenia SARS-CoV-2 w woj. dolnośląskim. Zmarły cztery zarażone koronawirusem osoby (wszystkie cierpiały na tzw. choroby współistniejące). W samym Wrocławiu zachorowało 85 osób. Obecnie w Polsce dominuje wariant Omikron XBB.1.5, nazywany Krakenem. To najbardziej zaraźliwa ze wszystkich odmian koronawirusa.

Zobacz też:

Grypa i koronawirus – te czynniki mają wpływ na naszą odporność

  • wiek
  • płeć
  • stres
  • niewystarczająca ilość snu
  • brak aktywności fizycznej
  • przyjmowanie niektórych leków
  • dieta

Co jeść, żeby nie chorować

W okresie grypowym warto pamiętać o odpowiednim odżywianiu. Organizm musi mieć siłę, by walczyć z wirusami. Do diety warto wprowadzić m.in. tłuste ryby morskie (np. sardynki, łosoś, śledzie). Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które odgrywają ważną rolę w kształtowaniu odporności organizmu. Warto pamiętać o owocach. Truskawki, kiwi, cytryna, pomarańcza czy grejpfrut to bogate źródło witaminy C. Dla odporności są też korzystne fermentowane produkty mleczne (maślanki, jogurty, kefiry). Dlaczego? Zwiększają zdolność obrony immunologicznej jelit.

Warzywa na grypę – bo dieta w walce z wirusami ma znaczenie. Sprawdźcie, jakie warzywa są na liście. Kliknijcie w GALERIĘ.

Warzywa na grypę. Co jeść, żeby nie chorować? Sprawdźcie >>

Wirusy atakują. Co jeść by nie chorować na grypę i covid-19?...

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska