Weekend z Magdą Gessler i polską kuchnią w Hali Ludowej

Marcin Kaźmierczak
Od piątku w Hali Ludowej trwają targi gastronomiczno-hotelarskie Pyszna Polska. Impreza firmowana przez Magdę Gessler potrwa do niedzieli.

To pierwsza edycja targów, które gromadzą w jednym miejscu przedstawicieli branży hotelarskiej i gastronomicznej jak i producentów regionalnej, ekologicznej żywności oraz wyposażenia restauracji.

– Robimy je po to, by promować małe, ambitne miejsca i wytwórców - mówi Magda Gessler. – Naszym problemem jest to, że chwalimy i lubimy bardziej innych niż to co sami mamy do zaoferowania, a mamy tego sporo. Te targi mają to zmienić. Jesteśmy zapatrzeni w kuchnię włoską czy tajską, a to polska ma najbogatsze fusion, a więc mieszankę różnych kuchni na świecie. Składają się na nią przecież smaki kuchni rosyjskiej, włoskiej, francuskiej, austriackiej, węgierskiej, żydowskiej, a nawet tatarskiej – dodaje.

Przechadzając się pomiędzy stoiskami trafimy więc na góralskie wędlin, regionalne piwa i wina i naturalnie produkowane słodycze. Możemy także spróbować lokalnych w idealnie odwzorowanych restauracjach serwowanych przez szefów kuchni z całej Polski, nawet z Białowieży.

– Przygotowujemy wątróbkę z królika flambirowaną na rosyjskim samogonie i tatar z sarny z majonezem z borowików – mówi Sylwester Czech, jeden z szefów kuchni Restauracji Carskiej z Białowieży.

Jak podkreśla, w Polsce wreszcie zaczyna królować dziczyzna. – Na Podlasiu to bardzo dobrze znane mięso, bo mamy po nie po prostu blisko. Bardzo się cieszę, że ta moda idzie także w głąb kraju. Polska słynie przecież z dziczyzny i to jeden z naszych największych kulinarnych skarbów, tylko musimy umieć go sprzedać – twierdzi Czech.

Przez trzy dni w Hali Ludowej będzie można spotkać takich mistrzów kuchni jak Robert Sowa, Robert Poliński, czy Mikołaj Rey. O swoich kulinarnych książkach opowiedzą także Magda Gessler i aktorka Maria Pakulnis.

Wideo

Komentarze 19

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
słoneczko

Denaturat - na inne alkohole szkoda kasy .

w
ww

Sowa gotuje...

p
pytanko

A jakie alkohole będą serwowane na spotkaniu z Magdą

a
almac

analogicznie powinna być Gazeta Robotnicza a nie Wrocławska

m
m-a

Mariuszek padam na pysia jak pluto:).
Wczoraj przed pracą robiłam mini zakupy, kasjerka skasowała towar a ja...... zapomniałam wziąć z domu karty bankomatowej, byłam pewna że spakowałam ją do swojej torebki- wstyyyyyyyyd jak licho:), myślałam że zapadnę się pod ziemię:))).
Urlopie gdzie jesteś????? auuuuuuu hihihihhihi:))).

G
Gość

pójść do ortodonty. Śmieszne zęby. Poza tym nie łudź się, że dziewczyna jest samotna, na pewno kogoś ma.

B
Bbbb

Ponoć hala będzie nosiła nazwę prezesa kaczynskiego

B
Bbbb

Ta blondi Max z prawej dajcie mi jej fb

z
zoom

- Oczywiście, macie królika?
- A skąd. Tylko samogon. Jak się człowiek napije, zapomina o króliku.

k
kompromis

Poczytaj sobie, kim był marszałek Ludow.

W
Wesoły

Do porzygania! Znów Gesslerowa... Jak worek pokręconej słomy na podwyższeniu :/
Ma gadane jak większość celebrytów przez co są celebrytami, a w życiu codziennym okazują się totalnymi oszołomami, nie wartymi złamanego grosza.

f
ferdek kiepski

kłacmczyńskiego kurde!

f
ferdek kiepski

kudłatym garktotłukiem...bezcenne kurde!

o
ooo!

...krowę, ale ,słusznego narodu..

J
J

ale Gazeta Robotnicza (vel. Wrocławska) ma swój świat.

Dodaj ogłoszenie