MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała przetworzone mięso...
fot. Pixabay

Unikaj takiego jedzenia. Jest wyjątkowo rakotwórcze! Te produkty spożywcze zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór

Przetworzone mięso i wędliny

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała przetworzone mięso za jeden z najbardziej rakotwórczych czynników, równie szkodliwych, co palenie tytoniu i azbest. Takie mięso to głównie boczek, szynka, kiełbasa i parówki.

Obecne w czerwonym mięsie nitraty i nitryty często dodaje się w znaczących ilościach jako konserwanty. Mogą one przyczyniać się do wystąpienia raka jelita grubego, a także innych nowotworów, np. raka trzustki.

Kolejne rakotwórcze produkty --->

Zobacz również

Duże utrudnienia dla kierowców i pasażerów w Bytomiu. Remontują wiadukt

Duże utrudnienia dla kierowców i pasażerów w Bytomiu. Remontują wiadukt

Młodzi Zdolni Kreatywni - ekipa nastolatków z Sierakowic planuje trasę koncertową

Młodzi Zdolni Kreatywni - ekipa nastolatków z Sierakowic planuje trasę koncertową

Polecamy

Legia Warszawa ma nowego dyrektora sportowego

Legia Warszawa ma nowego dyrektora sportowego

Squid Game sezon 2 – wiemy, kiedy premiera

NOWE FAKTY
Squid Game sezon 2 – wiemy, kiedy premiera

"Ekstremalne" zagrożenie pożarami. Wrocławianie dostali alerty RCB. Są bezpieczni?

"Ekstremalne" zagrożenie pożarami. Wrocławianie dostali alerty RCB. Są bezpieczni?