MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Nagrobki na cmentarzu w Złotym Potoku zniszczone przez powalone drzewa ZDJĘCIA

Nagrobki na cmentarzu w Złotym Potoku zniszczone przez powalone drzewa ZDJĘCIA

Danijel Loncar z wyróżnieniem po meczu ze Stalą Mielec [OCENY POGONI]

Danijel Loncar z wyróżnieniem po meczu ze Stalą Mielec [OCENY POGONI]

Polecamy

Nintendo Switch w 2024 roku? Zobacz, ile kosztuje i czy warto kupić

Nintendo Switch w 2024 roku? Zobacz, ile kosztuje i czy warto kupić

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Ile zapłacisz za urlop w Chorwacji w 2024 roku?

Ile zapłacisz za urlop w Chorwacji w 2024 roku?