W skrócie
W czasie wieczerzy wigilijnej mak ma wyjątkowe znaczenie symboliczne. Mak utożsamiano z płodnością, dostatkiem, a z racji właściwości usypiających kojarzony był ze śpiącymi pastuszkami. Mak to także składnik wykorzystywany w licznych wigilijnych deserach i ciastach. Zobacz przepis na tradycyjny makowiec drożdżowy.
Tradycyjny makowiec – przepis jak za dawnych lat
Liczba porcji: 16-20 porcji
Czas przygotowania: 3 godziny.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 100 g cukru,
- 4 łyżki masła,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka esencji waniliowej.
Składniki na nadzienie:
- 200 g maku,
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
- 100 g cukru,
- 1 łyżka masła,
- 1,5 łyżki miodu,
- 1/2 laski wanilii,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 80 g rodzynek,
- 50 ml wody,
- 30 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Jak zrobić domowy makowiec?
Przygotowanie:
- Ciasto: Świeże drożdże należy rozetrzeć z 10 g cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 150 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
- Po godzinie do rozczynu należy dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki i jajko.
- Ciasto na makowiec należy dokładnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. W trakcie należy dodawać przestudzone stopione masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wyrobić.
- Ciasto na makowiec trzeba odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie należy przygotować nadzienie do makowca.
- Farsz do makowca: Mak należy opłukać, zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut. Następnie należy go odcedzić i zmielić trzykrotnie.
- Masło należy roztopić w garnku o grubym dniem razem z miodem, skórką pomarańczową, skórką cytrynową, zmieloną laską wanilii, namoczonymi w wodzie rodzynkami i zmielonym makiem.
- Masę makową należy smażyć przez około 15 minut. Następnie należy ją zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z żółtkami utartymi z cukrem oraz sztywną pianą z białek.
- Ciasto na struclę makową trzeba cienko rozwałkować, nadziać masą makową i zrolować zaczynając od dłuższego boku prostokąta.
- Gotowy makowiec należy włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Makowiec powinien być pieczony w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° Celsjusza przez 45 minut.
- Gotowy makowiec można posypać cukrem pudrem, polukrować, oblać polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzeszkami lub posiekaną skórką pomarańczową.
Nie tylko makowiec zawijany
Zachęcamy, aby eksperymentować z formą i nadzienie do makowca używać do wypieków przypominających rogale świętomarcińskie, dodawać je do tradycyjnej kutii albo robić świąteczne muffinki na Boże Narodzenie. Pysznym pomysłem na wykorzystanie maku są także domowe kluski z makiem. Zaskakująco będzie smakować makowiec japoński, który przygotowuje się z dodatkiem jabłek. Z pewnością ograniczyć może nas tylko wyobraźnia.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

SILVERCREST Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 600 A1, 1,2 l, 600 W
SILVERCREST® Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 60…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 550 B3, 550 W
SILVERCREST® Robot kuchenny planetarny SKM 550 B3,…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, różowy
Opis produktu do zagniatania, mieszania i ubijania…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny SKM 550, 550 W
Opis produktu do miksowania, ścierania, tarcia, kr…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny, SKM 600 B2, 600 W, czarny
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny, SKM 600 B2,…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, biały
Opis produktu do mieszania, ubijania i zagniatania…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 650 A1, 650 W, czerwony
Opis produktu do zagniatania, mieszania i miksowan…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny z wbudowaną wagą i blenderem...
SILVERCREST® Robot kuchenny z wbudowaną wagą i ble…
kup teraz

Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowania
Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowaniaOpis…
kup teraz

SILVERCREST Automat do pieczenia chleba 850 W
Opis produktu automat do wypieku chleba z 16 progr…
kup teraz

SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robota Monsieur Cuisine
SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robot…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, 600 W turkusowy
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, …
kup teraz

ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuisine, 6 szt.
ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuis…
kup teraz

SILVERCREST Profesjonalny robot kuchenny z blenderem kielichowym,...
SILVERCREST Profesjonalny robot kuchenny z blender…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym