Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

TŁUSTY CZWARTEK (PRZEPISY). Takich pączków nigdzie nie znajdziecie!

KCZ
Kolorowe pączki? To ciekawsze niż te tradycyjne z marmoladą
Kolorowe pączki? To ciekawsze niż te tradycyjne z marmoladą Joanna Urbaniec / Gazeta Krakowska, Polska Press Grupa
Tłusty Czwartek już 4 lutego. Przygotowaliśmy dla Was przepisy na pączki. I to nie tylko na te z marmoladą. Mamy dla Was coś oryginalnego - przepisy na kolorowe pączki. Zobaczcie, co można przygotować na Tłusty Czwartek. Sprawdźcie przepisy na kolorowe pączki.

TŁUSTY CZWARTEK 2016

Zobacz też: Tłusty Czwartek 2016. Przepisy na pączki i faworki

Tłusty Czwartek przypada w tym roku na 4 lutego. Najbardziej typowe przysmaki to właśnie pączki i faworki. Szczególną popularrnością cieszą się również tzw. donuty, czyli kolorowe pączki z dziurką. Czasem wystarczy jedynie kolorowy lukier i posypka, by pączki wyglądały na jeszcze smaczniejsze.

TŁUSTY CZWARTEK. PRZEPIS NA KOLOROWE PĄCZKI

Składniki
60 dag mąki
7 żółtek
jajko
10 dag cukru
cukier waniliowy
15 dag masła
6 dag drożdży
szklanka mleka
szczypta soli
1 l oleju
szklanka kremówki
20 dag waniliowego serka homogenizowanego
2 torebki śmietan-fiksu
łyżka soku z cytryny

Do dekoracji:
kolorowy lukier
cukrowe posypki

Sposób przygotowania
Drożdże należy rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z letnim mlekiem i kilkoma łyżkami mąki na rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany.

Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ubij z cukrem, cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, dodać żółtka, rozczyn i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, a gdy przestanie być lepiące, wlać roztopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiać do chwili, aż wchłonie tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia, ponownie je wyrobić i uformować wałek. Pociąć go na małe kawałki i uformować kulki. Odstawić do wyrośnięcia. Pączki smażyć z obu stron na oleju, osączać na bibule.

Ostudzić, przekroić i przełożyć kremówką ubitą ze śmietan-fiksami i sokiem cytrynowym, a następnie wymieszaną z serkiem. Udekorować lukrem i cukrowymi posypkami.

Czytaj również: Jak zrobić pączki? To musisz wiedzieć przed Tłustym Czwartkiem

KOLOROWE PĄCZKI Z DZIURKĄ I LUKREM. PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK

Składniki
2 i 1/4 szklanki mąki
20 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka ciepłego
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
60 g masła
1/2 łyżeczki soli
kieliszek spirytusu
litr oleju lub smalcu

do dekoracji:
białko
ok. szklanki cukru
kolorowe barwniki
kolorowe cukierki

Sposób przygotowania
Mąkę przesiać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka. Odstawić na piętnaście minut. Wlać do mąki, dodać żółtka, cukier, resztę mleka, sól i spirytus. Wyrabiać, dolewając powoli stopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i bez grudek. Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić na półtorej godziny, aż wyrośnie.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość około centymetra. Wycinać koła dużą szklanką lub kuflem. Na środku wycinać koła kieliszkiem. Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego, to można sprawdzać kawałkiem ciasta czy jest już wystarczająco gorący - jeśli ciasto wpływa i się smaży to znaczy, że można już wrzucać pączki. Pączki smażyć najpierw pod przykryciem, potem je odwrócić i smażyć już bez pokrywki na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Białko utrzeć z cukrem pudrem, podzielić na trzy części. Do każdej dodać barwnik. Lukrować pączki pędzelkiem i posypać cukierkami. Odstawić aby lukier zastygł.

KOLOROWE DONUTY. PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK

Składniki

500 g mąki
pół szklanki cukru
60 g masła
3 jajka
3/4 szklanki mleka
30 g drożdży
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do lukru
kolorowa posypka
opcjonalnie: barwniki spożywcze

Sposób przygotowania

Do głębokiej miski wsypać przesianą przez sitko mąkę wraz ze szczyptą soli. W środku zrobić dziurkę, wrzucić do niej pokruszone drożdże. Dolać ciepłe mleko wraz z łyżką cukru, mieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Po tym czasie do ciasta dodać płynne masło i rozbełtane jajka. Przez kolejne minuty wyrobić ciasto, które jest dość lepkie i gęste. Zostawić przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia przez co najmniej godzinę.

Po odpowiednim wyrośnięciu i stopniowym rozwałkowaniu ciasta wykrawać kółka (można to zrobić za pomocą szklanki), a nakrętką robić mniejsze dziurki w środku. Donaty pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok.10 min. Następnie smażyć je z dwóch stron w głębokim tłuszczu. Gotowe donaty układać na ręczniku papierowym, a po całkowitym wystygnięciu na kratce polać kolorowym lukrem i przyozdobić posypką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska