TŁUSTY CZWARTEK 2016
Zobacz też: Tłusty Czwartek 2016. Przepisy na pączki i faworki
Tłusty Czwartek przypada w tym roku na 4 lutego. Najbardziej typowe przysmaki to właśnie pączki i faworki. Szczególną popularrnością cieszą się również tzw. donuty, czyli kolorowe pączki z dziurką. Czasem wystarczy jedynie kolorowy lukier i posypka, by pączki wyglądały na jeszcze smaczniejsze.
TŁUSTY CZWARTEK. PRZEPIS NA KOLOROWE PĄCZKI
Składniki
60 dag mąki
7 żółtek
jajko
10 dag cukru
cukier waniliowy
15 dag masła
6 dag drożdży
szklanka mleka
szczypta soli
1 l oleju
szklanka kremówki
20 dag waniliowego serka homogenizowanego
2 torebki śmietan-fiksu
łyżka soku z cytryny
Do dekoracji:
kolorowy lukier
cukrowe posypki
Sposób przygotowania
Drożdże należy rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z letnim mlekiem i kilkoma łyżkami mąki na rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany.
Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ubij z cukrem, cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, dodać żółtka, rozczyn i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, a gdy przestanie być lepiące, wlać roztopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiać do chwili, aż wchłonie tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia, ponownie je wyrobić i uformować wałek. Pociąć go na małe kawałki i uformować kulki. Odstawić do wyrośnięcia. Pączki smażyć z obu stron na oleju, osączać na bibule.
Ostudzić, przekroić i przełożyć kremówką ubitą ze śmietan-fiksami i sokiem cytrynowym, a następnie wymieszaną z serkiem. Udekorować lukrem i cukrowymi posypkami.
Czytaj również: Jak zrobić pączki? To musisz wiedzieć przed Tłustym Czwartkiem
KOLOROWE PĄCZKI Z DZIURKĄ I LUKREM. PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK
Składniki
2 i 1/4 szklanki mąki
20 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka ciepłego
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
60 g masła
1/2 łyżeczki soli
kieliszek spirytusu
litr oleju lub smalcu
do dekoracji:
białko
ok. szklanki cukru
kolorowe barwniki
kolorowe cukierki
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka. Odstawić na piętnaście minut. Wlać do mąki, dodać żółtka, cukier, resztę mleka, sól i spirytus. Wyrabiać, dolewając powoli stopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i bez grudek. Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić na półtorej godziny, aż wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość około centymetra. Wycinać koła dużą szklanką lub kuflem. Na środku wycinać koła kieliszkiem. Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego, to można sprawdzać kawałkiem ciasta czy jest już wystarczająco gorący - jeśli ciasto wpływa i się smaży to znaczy, że można już wrzucać pączki. Pączki smażyć najpierw pod przykryciem, potem je odwrócić i smażyć już bez pokrywki na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Białko utrzeć z cukrem pudrem, podzielić na trzy części. Do każdej dodać barwnik. Lukrować pączki pędzelkiem i posypać cukierkami. Odstawić aby lukier zastygł.
KOLOROWE DONUTY. PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK
Składniki
500 g mąki
pół szklanki cukru
60 g masła
3 jajka
3/4 szklanki mleka
30 g drożdży
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do lukru
kolorowa posypka
opcjonalnie: barwniki spożywcze
Sposób przygotowania
Do głębokiej miski wsypać przesianą przez sitko mąkę wraz ze szczyptą soli. W środku zrobić dziurkę, wrzucić do niej pokruszone drożdże. Dolać ciepłe mleko wraz z łyżką cukru, mieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Po tym czasie do ciasta dodać płynne masło i rozbełtane jajka. Przez kolejne minuty wyrobić ciasto, które jest dość lepkie i gęste. Zostawić przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia przez co najmniej godzinę.
Po odpowiednim wyrośnięciu i stopniowym rozwałkowaniu ciasta wykrawać kółka (można to zrobić za pomocą szklanki), a nakrętką robić mniejsze dziurki w środku. Donaty pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok.10 min. Następnie smażyć je z dwóch stron w głębokim tłuszczu. Gotowe donaty układać na ręczniku papierowym, a po całkowitym wystygnięciu na kratce polać kolorowym lukrem i przyozdobić posypką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?