TŁUSTY CZWARTEK 2016. Tutaj znajdziecie przepisy na pączki i faworki
Tłusty Czwartek w tym roku przypada 4 lutego. Tradycja jedzenia pączków w ten dzień sięga XVI wieku. Trudno wyobrazić sobie Tłusty Czwartek bez pączków, ale ich przygotowanie to nie taka prosta sprawa. Poniżej podajemy kilka wskazówek, dzięki którym uda Wam się usmażyć pyszne pączki.
TŁUSTY CZWARTEK 2016. JAK ZROBIĆ DOBRE PĄCZKI. PORADNIK W KILKU KROKACH
Każdy etap przygotowywania pączków jest równie istotny. Zaczynamy oczywiście od wyrabiania ciasta. To zadanie dla cierpliwych, bo trzeba zaczekać, aż wyrobione ciasto wyrośnie - zajmie to około 40 minut. I tu pierwsza z naszych porad - ciasto odstawione zbyt krótko do wyrośnięcia, po prostu nie będzie udane.
Przy podsypywaniu mąki również trzeba uważać - jak najmniejsza ilość mąki to gwarancja, że pączki dłużej zachowają świeżość. Należy również pamiętać, że ciasto, z którego robimy pączki, nie powinno być tak gęste jak ciasto drożdżowe.
Nie należy też przesadzać z dodawaniem cukru. Jeśli dodamy go za dużo, możemy się po prostu przesłodzić, a słodkości nadają już przecież lukier i cukier puder, czasami również czekolada.
Pączki powinno smażyć się w temperaturze około 175 stopni. Zbyt niska temperatura spowoduje, że pączek będzie bardziej kaloryczny, zbyt wysoka sprawi, że pączki szybko się przyrumienią, ale w środku pozostaną surowe.
Lukier należy dodać jeszcze wtedy, gdy pączki są ciepłe. Cukrem pudrem posypujemy tylko, kiedy wystygną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?