W skrócie
Hela Kłobucka – popisowe dania zwyciężczyni MasterChefa. Zobacz przepisy
W niedzielę, 15 maja poznaliśmy zwyciężczynię 7. edycji programu „MasterChef Junior”. Okazała się nią Hela Kłobucka z Poznania. W finale przygotowała tuńczyka marynowanego w yuzu (gatunek cytrusa pochodzącego z Azji) z pianką sojową. Rybę podała z mango i ogórkiem. Jako danie główne zrobiła łososia z sosem teriyaki (mieszanka sosu sojowego, słodkiego wina ryżowego i cukru) z dodatkiem purée ziemniaczanego. Kolejnym przygotowanym przez Helę daniem głównym był comber z jelenia z burakiem pokrojonym w słupki i sosem winno-czekoladowym. Serwis został zwieńczony wyjątkowym deserem. Była to tapioka gotowana na mleku kokosowym z wanilią, karmelizowanymi bananami z curry, sorbetem na bazie mango i marakui. Jurorzy programu byli zachwyceni, szczególnie Anna Starmach.
Kliknij, aby zobaczyć przepisy z finałowego odcinka
Przepisy Heli Kłobuckiej: