MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

Propozycje na nadchodzący weekend (17-19 maja) w powiecie proszowickim

Propozycje na nadchodzący weekend (17-19 maja) w powiecie proszowickim

Toruń. Dom Harcerza do remontu! A jednocześnie: zajęcia i zapisy na nowy rok szkolny

Toruń. Dom Harcerza do remontu! A jednocześnie: zajęcia i zapisy na nowy rok szkolny

Polecamy

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Korzystna e-faktura. Więcej klientów TAURONA z rozliczeniami online

Korzystna e-faktura. Więcej klientów TAURONA z rozliczeniami online

Jak kupić pompę ciepła, aby nie zostać oszukanym. Na te pułapki musisz uważać

Jak kupić pompę ciepła, aby nie zostać oszukanym. Na te pułapki musisz uważać