Trwa wycofywanie ze sklepów sera żółtego wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki.
Do wykrycia bakterii, która może wywołać chorobę nazywaną listeriozą doszło po przeprowadzeniu badań na zlecenie producenta. Bakterię Listeria monocytogenes wykryto w jednej partii sera Gouda i jednej partii sera Rycki Edam.
Charakterystyka wycofywanych produktów:
Ser żółty Gouda z SM Ryki, w plastrach, w opakowaniach 135 g, nr partii: 180359, data trwałości do 18.10.2019.
Drugi niebezpieczny produkt: ser żółty Rycki Edam z SM Ryki w plastrach, w opakowaniach 135 g, nr partii: 060658, data trwałości do 23.10.2019.
Po wykryciu bakterii poinformowano odbiorców. Część towaru została zniszczona zgodnie z procedurami, a pozostały jest wycofywany ze sklepów w całym kraju. Jeśli klienci znajdą w domach ser z wymienionych partii, powinni go wyrzucić lub oddać w sklepie.
Jeśli produkt był zjedzony, sanepid radzi skontaktować się z lekarzem.
Listerioza – choroba wywoływana bakterią znalezioną w serze jest niebezpieczna szczególnie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
Kobiety w ciąży zakażone bakterią mają objawy podobne do grypy lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. W wyniku choroby może dojść do obumarcia płodu, poronień lub wrodzonej listeriozy u noworodka.
U pozostałych dorosłych choroba przebiega bezobjawowo, a u osób starszych lub z obniżoną odpornością może dochodzić m.in. do zapalenia opon mózgowych i sepsy.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?