Rzepak może stanowić alternatywę w żywieniu drobiu. Jest porozumienie w tej sprawie

MRTZaktualizowano 
Pixabay
Do tej pory rzepak wykorzystywany był głównie do produkcji oleju. Roślina ta jednak, przez swoją wysoką zawartość białka, może stanowić idealną alternatywę dla soi, pochodzącej z importu, która stanowi podstawę pokarmu dla drobiu. 1 października na Międzynarodowych Targach Poznańskich producenci i Izba Gospodarcza zawarły porozumienie w tej sprawie. Uroczystości towarzyszyła debata na temat przyszłości rynku drobiarskiego z udziałem ministra rolnictwa i rozwoju wsi - Jana Krzysztofa Ardanowskiego.

Krajowa Rada Drobiarstwa- Izba Gospodarcza podpisała porozumienie z Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych w sprawie wykorzystywania w żywieniu drobiu rzepaku. Ma to stanowić znakomitą alternatywę dla soi, pochodzącej z importu.

- Zawsze traktowaliśmy rzepak jako roślinę oleistą. Jednak olej to tylko 40 procent. Dzięki temu, że współpracujemy przetwórcami to część olejową mamy zagospodarowaną. Okazuje się, że część białkową można również wykorzystać - mówił Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.

Konferencję, poświęconą żywieniu drobiu otworzył minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, który podkreślił jak ważne dla kraju i jego niezależności jest bezpieczeństwo białkowe.

Dzięki zawartemu porozumieniu producenci będą prowadzić wspólne działania w zakresie poszukiwania nowych i wykorzystywania istniejących krajowych źródeł białka, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku oraz śruty rzepakowej. Śruta rzepakowa, jest jednym z tańszych źródeł białka. Białko rzepakowe, jest średnio 25 – 30 proc. tańsze od sojowego. W swoim składzie zawiera mniej lizyny, jest jednak bogatsze w aminokwasy siarkowe.

Producenci mają również wymieniać się doświadczeniami w obszarze dostępności rodzimego białka paszowego i jego wykorzystania w karmieniu drobiu.

- Oficjalna nawiązanie współpracy z KZPRiRB pozwoli nam wspólnie dbać o rozwój polskiego sektora rolno-spożywczego poprzez wspieranie rodzimej produkcji rzepaku oraz opracowywanie optymalnych rozwiązań w żywieniu drobiu. Rzepak jest często niedocenianym źródłem białka. My doceniamy jego potencjał i chcemy, by zachęcać hodowców i producentów drobiu do jego wykorzystywania - podkreślił Piotr Kulikowski, prezes KRD-IG.

Obecnie w Polsce powierzchnia upraw rzepaku wynosi ponad 900 tys. ha. - Możliwości produkcyjne są więc duże. Rocznie Polska produkuje ok. 1,5 mln ton śruty rzepakowej, jednak blisko połowa trafia na eksport. Można to zmienić - dodał Juliusz Młodecki.

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Materiał oryginalny: Rzepak może stanowić alternatywę w żywieniu drobiu. Jest porozumienie w tej sprawie - Głos Wielkopolski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3