Ryba po grecku - przepis. Jak przygotować rybę po grecku (ŚWIĄTECZNE PRZEPISY)

JEW
Ryba po grecku to jeden z obowiązkowych punktów na wigilijnym stole
Ryba po grecku to jeden z obowiązkowych punktów na wigilijnym stole fot. Polskapresse
Ryba po grecku to danie bardzo popularne w Polsce w okresie świątecznym - jest podawana jako jedna z 12 potraw na wigilijny stół. Co ciekawe, ryba po grecku to danie znane raczej w Polsce, z Grecją ma niewiele wspólnego. Dlatego przepisy na tę potrawę znajdują się pod ręką każdego szanującego się kucharza.

RYBA PO GRECKU - PRZEPIS MACIEJA KURONIA:

• pół kilograma ryby – mogą być filety z mintaja, morszczuka, miętusa,
• 60 gramów oleju,
• dwie cebule,
• dwie marchewki,
• pietruszka,
• seler,
• kilka łyżek koncentratu pomidorowego (mogą być również dwa dojrzałe pomidory),
• sól, pieprz, opcjonalnie sok z cytryny.Sposób przygotowania potrawy:

Kroimy filety rybne na równe kawałki, skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem i solą, następnie odstawiamy do lodówki. Warzywa obieramy i kroimy w tzw. Zapałkę, albo ucieramy na tarce (o grubych oczkach). Pomidorki parzymy wrzątkiem, ściągamy skórkę i kroimy na kostkę, cebulę zaś w półplasterki. Na połowie oleju smażymy rybę, na drugiej połowie warzywa i cebulę. Do warzyw dodajemy pomidory i pół szklanki wody, po czym dusimy około 10 minut i doprawiamy do smaku. Otrzymanym po duszeniu sosem zalewamy ciepłą rybę. Można również zrobić odwrotnie, poddusić wszystkie składniki na całym oleju, dodać wodę i pomidory, a na końcu włożyć surowe filety i dusić około 8 minut.Ryba po grecku to bardzo smaczna i pożywna potrawa, może być podawana na gorąco, jako danie obiadowe, lub na zimno, w formie przekąski.

RYBA PO GRECKU - Kolorowa pycha z dorsza

Składniki:
4 średnie filety dorsza ze skórką
4 łyżki oliwy z oliwek
warzywa średniej wielkości: seler i po 4: pomidory, marchewki, cebule, pietruszki
liście kapusty włoskiej
przyprawy: listek bobkowy, ziele angielskie, świeżo mielony czarny pieprz, mały korzeń imbiru, cytryna, ząbek czosnku, natka z pietruszki, kiełki rzodkiewek i brokułów.

RYBA PO GRECKU - PRZEPIS - OSTRA JAZDA PO PATELNI - ZOBACZ FILM

Przygotowanie:
Robię marynatę z 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, pieprzu, utartego czosnku i imbiru. Zalewam filety ułożone w brytfannie, wstawiam do lodówki i czekam 2 godziny. Następnie ryby piekę w brytfannie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 20 min. Cebule i liście kapusty drobno siekam, pozostałe warzywa (w tym pomidory uprzednio sparzone i obrane ze skórki) ścieram na grubej tarce. Warzywa, listek bobkowy i ziele angielskie podlewam odrobiną wody i podduszam, aż będą al dente.
Następnie rybę układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam warzywami
i polewam powstałym podczas duszenia sosem. Wszystko zapiekam jeszcze 15 min w nagrzanym piekarniku. Posypuję drobno posiekaną natką pietruszki i dekoruję kiełkami rzodkiewek i brokułów, co dodatkowo nadaje potrawie charakterystyczny, pikantny smak.

Autor przepisu RYBA PO GRECKU: Anna Zapora z Jeleniej Góry

RYBA PO GRECKU - ZOBACZ PRZEPIS - TALERZPOKUS.TV - ZOBACZ FILM

CZYTAJ WIĘCEJ O RYBIE PO GRECKU:

Klasyczna ryba po grecku nawet w wersji light nie może obejść się bez marchwi. To ona jest źródłem beta-karotenu, który zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność człowieka, chroniąc przed infekcjami układ pokarmowy i oddechowy. Beta-karoten ma również wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Marchew jest bogata w związki mineralne, takie jak: cynk, wapń, żelazo i miedź - to one m.in. korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.

RYBA PO GRECKU - KUCHNIA RENATY - ZOBACZ PRZEPIS NA RYBĘ PO GRECKU - FILM

Pomidor to cenne źródło likopenu, który jest nie tylko wyjątkowo skutecznym przeciwutleniaczem, ale ma także działanie antynowotworowe. Najczęściej o likopenie mówimy w kontekście walki z nowotworem, ale pamiętajmy, że ten barwnik pomaga także zapobiegać nowotworom płuc, piersi, odbytu i żołądka. Pamiętajmy także, że pomidory to cenne źródło witamin: C oraz A, ponadto dostarczają istotnych dla zdrowia ilości potasu oraz żelaza.

Cebula to znakomity środek pomagający wzmacniać naszą odporność. Pamiętajmy jednak, że ma ona znacznie więcej właściwości zdrowotnych. U diabetyków pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Zawarta w tej roślinie kwercetyna chroni przed rozwojem miażdżycy, a siarka korzystnie wpływa na stan skóry i włosów. Ponadto udowodniono, że systematyczne jedzenie cebuli ma wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu.

Kolejne składniki przepisu, czyli takie jak: seler i pietruszka są znane z dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie układu pokarmowego i moczowego. Dzięki temu korzystnie będą wpływać także na proces odchudzania lub utrzymanie zdrowej sylwetki.

Czosnek sprawi, że ryba nabierze nie tylko mocnego aromatu, ale zamieni się w naturalny antybiotyk. Liczne badania potwierdziły skuteczność czosnku w walce z bakteriami i wirusami. Ma on także działanie przeciwgrzybiczne. Powinny pamiętać o nim osoby cierpiące na cukrzycę, gdyż wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu i usuwa toksyny z organizmu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie