Rogale świętomarcińskie na 11 listopada
Kształt rogala świętomarcińskiego nawiązuje do podkowy, którą według legendy miał zgubić koń świętego Marcina.
W Polsce smakołyk ten jest jednoznacznie kojarzony z Wielkopolską i Poznaniem, gdzie rogale są od dawna wypiekiem nierozerwalnie związanym z obchodami Dnia Świętego Marcina. Ich najstarsza udokumentowana reklama pochodzi z "Dziennika Poznańskiego" z 1860 roku.
Nazwa „rogal świętomarciński” jest chroniona (wpisana do stosownego rejestru UE), a żeby jej używać, trzeba uzyskać odpowiedni certyfikat. Rogale, podobne do tych poznańskich, pojawiają się w cukierniach w całej Polsce przed Świętem Narodowym.
Prawdziwe rogale świętomarcińskie muszą być przygotowane bardzo starannie, zgodnie z tradycyjną recepturą, gwarantującą ich niepowtarzalny smak. W pokrytym okruchami cieście półfrancuskim znajdziecie pyszne nadzienie z białego maku i bakalii.
Gdzie pieką najlepsze rogale na św. Marcina na Dolnym Śląsku?
Rogale najbardziej znane są przede wszystkim w Poznaniu, gdzie od lat właśnie w tym dniu świętuje najdłuższa ulica stolicy Wielkopolski, czyli Świętego Marcina.
Pyszne rogale zjecie także na Dolnym Śląsku. Serwowane są pod różnymi nazwami, gdyż ta oryginalna jest zastrzeżona do wyrobów z Wielkopolskich.
- We Wrocławiu polecamy "Słodkiego Chłopaka", Cukiernię "Pod Trumienką" oraz cukiernię "Carolin & Simon".
- W Głogowie można je kupić w cukierni Marcina Meryka, który swojego fachu uczył się właśnie od poznańskich mistrzów.
- W Jeleniej Górze po rogale warto się wybrać do cukierni Szymańskich przy "garbatym mostku" oraz do Bristolce
- W Wałbrzychu spróbujcie rogali w cukierniach Frąckowiaka
- W Legnicy w cukierni Zielińskich
Jak upiec w domu rogale świętomarcińskie, czytaj tutaj:
***
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?