Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rogale św. Marcina. Przysmakiem z Wielkopolski zajadamy się także na Dolnym Śląsku. Gdzie kupicie pyszne rogaliki?

Alina Gierak
Alina Gierak
Rogale świętomarcińskie to specjalność Wielkopolski. Ale robią furorę w całej Polsce i serwowane są w każdym mieście 11 listopada.
Rogale świętomarcińskie to specjalność Wielkopolski. Ale robią furorę w całej Polsce i serwowane są w każdym mieście 11 listopada. archiwum Polska Press
Obchody rocznicy odzyskania niepodległości 11 listopada od lat kojarzą nam się także z rogalami marcińskimi. Dawnej były znane tylko w Wielkopolsce. Teraz można je kupić w cukierniach w całej Polsce. Gdzie na Dolnym Śląsku po rogale marcińskie ustawiają się kolejki? I jak zrobić je w domu? Przeczytajcie poniżej.

Rogale świętomarcińskie na 11 listopada

Kształt rogala świętomarcińskiego nawiązuje do podkowy, którą według legendy miał zgubić koń świętego Marcina.

W Polsce smakołyk ten jest jednoznacznie kojarzony z Wielkopolską i Poznaniem, gdzie rogale są od dawna wypiekiem nierozerwalnie związanym z obchodami Dnia Świętego Marcina. Ich najstarsza udokumentowana reklama pochodzi z "Dziennika Poznańskiego" z 1860 roku.

Nazwa „rogal świętomarciński” jest chroniona (wpisana do stosownego rejestru UE), a żeby jej używać, trzeba uzyskać odpowiedni certyfikat. Rogale, podobne do tych poznańskich, pojawiają się w cukierniach w całej Polsce przed Świętem Narodowym.

Prawdziwe rogale świętomarcińskie muszą być przygotowane bardzo starannie, zgodnie z tradycyjną recepturą, gwarantującą ich niepowtarzalny smak. W pokrytym okruchami cieście półfrancuskim znajdziecie pyszne nadzienie z białego maku i bakalii.

Gdzie pieką najlepsze rogale na św. Marcina na Dolnym Śląsku?

Rogale najbardziej znane są przede wszystkim w Poznaniu, gdzie od lat właśnie w tym dniu świętuje najdłuższa ulica stolicy Wielkopolski, czyli Świętego Marcina.

Pyszne rogale zjecie także na Dolnym Śląsku. Serwowane są pod różnymi nazwami, gdyż ta oryginalna jest zastrzeżona do wyrobów z Wielkopolskich.

  • We Wrocławiu polecamy "Słodkiego Chłopaka", Cukiernię "Pod Trumienką" oraz cukiernię "Carolin & Simon".
  • W Głogowie można je kupić w cukierni Marcina Meryka, który swojego fachu uczył się właśnie od poznańskich mistrzów.
  • W Jeleniej Górze po rogale warto się wybrać do cukierni Szymańskich przy "garbatym mostku" oraz do Bristolce
  • W Wałbrzychu spróbujcie rogali w cukierniach Frąckowiaka
  • W Legnicy w cukierni Zielińskich

Jak upiec w domu rogale świętomarcińskie, czytaj tutaj:

***

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska