Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Krochmal po programie Kuchenne Rewolucje. Tak zmienił się lokal U Dunina

Weronika Skupin
Piotrków Trybunalski: Krochmal - tak nazywa się teraz dawna restauracja U Dunina. Lokal z odnowionym wnętrzem i nowym menu oferuje wiele potraw, których bazą jest... kisiel robiony od podstaw w restauracyjnej kuchni. Na taki pomysł wpadła Magda Gessler, która zrealizowała tu kolejny odcinek programu Kuchenne Rewolucje.

Restauracja mieści się w Piotrkowie Trybunalskim przy rynku, czyli w centrum życia towarzyskiego. W PRL-u restauracja U Dunina cieszyła się popularnością, ustawiały się tam nawet kolejki. Teraz właścicielką jest Maja, która restaurację dostała ją w prezencie od teściów.

Niestety U Dunina zaczęło się dziać nieco gorzej, choć pobliskie restauracje nie miały tego problemu. Lokal bez pomysłu i energii odwiedziła Magda Gessler z programem Kuchenne Rewolucje.

Zmieniła się przede wszystkim właścicielka i jej relacje z pracownikami – Maja nie jest już ich koleżanką, tylko prawdziwą szefową. A w menu nie królują już "oczywistości" takie jak kotlet schabowy, golonka, polędwiczki wieprzowe czy placki ziemniaczane.

Teraz zjemy tu m.in. dania z menu Magdy Gessler. Wśród nich jest czekadełko wileńskie, czyli zupa w rodzaju chłodnika z buraków, rzodkiewki, ziół i przypraw z dodatkiem kisielu z buraka - cena to 16 zł. Za 10 zł zjemy bulion z surowym żółtkiem. Sztuka mięsa wołowego kosztuje 35 zł. a carpaccio wołowe 30 zł. Krochmalowy deser kosztuje 13 zł: obecnie jest to sezonowy kisiel morelowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska