Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pumpkin spice latte, fenomen najpopularniejszej jesiennej kawy. Czym jest i jak zrobić ją w domu?

Joanna Niedziela
Joanna Niedziela
Jak zrobić jesienne latte w domu?
Jak zrobić jesienne latte w domu? Pixabay
Jesień to czas, kiedy staramy się walczyć z chandrą na tysiące różnych sposobów. A co pobudzi nas bardziej niż pyszna kawa? Tym bardziej w swoim najbardziej jesiennym wydaniu. Pumpkin spice latte już od kilku sezonów króluje wśród kawoszy, którzy chętnie dzielą się zdjęciami jesiennego latte w sieci. Sprawdź, jak szybko przygotować ją w domu!

Pumpkin spice latte to ikona jesiennej kawy. Połączenie dobrej jakości, mocnego espresso, spienionego mleka, puree z dyni i korzennych przypraw zadowala nawet tych, którzy za kawą nie przepadają. To zasługa delikatnej słodyczy i otulającego smaku cynamonu. Choć zasłynęła w 2003 roku jako limitowana kawa z jesiennej oferty najpopularniejszej kawiarni na świecie to dziś dostępna jest niemal wszędzie.

Dyniowe latte, jak smakuje?

Aby wyobrazić sobie smak korzenno-dyniowej kawy najprościej wyobrazić sobie jesień i to co jesienią najcenniejsze. Wyrazisty syrop i słodka dynia w połączeniu z łagodnym mlekiem i gorzkim espresso idealnie się równoważą. Tradycyjnie podawana jest z bitą śmietaną, co odpowiada za jej gęstą i kremową konsystencję.

Pumpkin spice latte – dlaczego tak popularna?

Moda na dynie przywędrowała do nas aż z USA. Od kilku sezonów możemy cieszyć się dużą dostępnością dekoracji w prawdziwie amerykańskim stylu. Idąc tym tropem gastronomie w tym lokalne kawiarni dodają do menu sezonowe oferty. Dyniowa latte to przede wszystkim kumulacja wszystkich smaków sezonu. Połączenie cynamonu, goździków, imbiriu i gałki muszkatołowej nadaje napojowi niepowtarzalny charakter i ciepło. Rozgrzewa a dzięki dużej ilości przypraw korzennych działa korzystnie na trawienie.

Pumpkin spice latte, jak zrobić w domu? Przepis!

Syrop dyniowy

  • 200ml wody
  • 100g cukru (miodu lub syropu klonowego)
  • 100/150g puree z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Kilka goździków
  • Gałązka świeżego rozmarynu
  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego

Całość zagotowujemy na małym ogniu, studzimy i przecedzamy. Przechowujemy w lodówce.

Dyniowe latte

  • 150/200ml dowolnego mleka podgrzewamy z syropem dyniowym i za pomocą spieniacza staramy się uzyskać piankę.
  • Przelewamy mleko do wysokiego szkła
  • 50ml espresso dodajemy cienkim strumieniem do mleka, tak aby powstała charakterystyczna warstwa kawy
  • Podajemy z bitą śmietaną i szczyptą cynamonu

Teraz masz szansę cieszyć się dyniową latte w swoim domu! To znacznie więcej niż tylko kawa - to zapach i smak jesieni. Koniecznie podziel się przepisem z rodziną i przyjaciółmi!

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pumpkin spice latte, fenomen najpopularniejszej jesiennej kawy. Czym jest i jak zrobić ją w domu? - Gazeta Lubuska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska