Przetwory z ogórków na zimę. TOP 10 przetworów z ogórków gruntowych naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ogórki z przyprawą do grilla Joanny Tokarz
Składniki (etap pierwszy)
4 kg ogórków
1 szklanka soli
1/2 kg cebuli
7 gałązek selera
9 szklanek zimnej wody
Składniki (etap drugi)
8 szklanek gorącej wody
2 i 1/2 szklanki octu
3 i 1/2 szklanki cukru
1 przyprawa „Grill klasyczny”
1 przyprawa „Grill pikantny”
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka liści laurowych
Wykonanie
Etap pierwszy: wodę wymieszać z solą. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, selera posiekać. Zalać przygotowaną zalewą, moczyć 3 godziny i odcedzić.
Etap drugi: wodę z octem, cukrem i przyprawami do grilla zagotować i wlać do przygotowanych wcześniej ogórków z cebulą i selerem. Wymieszać. Na dno wyparzonych i osuszonych słoików włożyć po 2 ziarenka ziela i liść laurowy. Nakładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 5 minut.