Przejście Słodowe prawie gotowe. Wisi nad nim nowy biurowiec [ZDJĘCIA]

Magdalena Pasiewicz
Magdalena Pasiewicz
Część biurowca Brama Oławska wisi nad przejściem podziemnym
Część biurowca Brama Oławska wisi nad przejściem podziemnym Magdalena Pasiewicz/Polska Press
Udostępnij:
Biurowiec Brama Oławska zbudowano nad Przejściem Słodowym. Część biurowca wspiera się na kolumnach wychodzących z podziemia, w które - co prawda- jeszcze nie wejdziemy, ale udostępniono już fragment przejścia dla pieszych pod wiszącym budynkiem. Zobaczcie zdjęcia!

Brama Oławska znajduje się na skrzyżowaniu ulicy Oławskiej i Piotra Skargi we Wrocławiu. Budynek jest już niemal gotowy, pozostały ostatnie kosmetyczne prace. Z okolicy znikają kolejne zabezpieczenia. Widać już przystanek z tablicą ITS i ławkami, który znajdować się będzie pod samym wejściem do budynku.

Biurowiec Brama Oławska budowany jest od 2020 roku w miejscu wyburzonego rok wcześniej (ze względu na zły stan techniczny) dawnego budynku PZU z 1970 roku. Przy ul. Oławskiej poszerzony zostanie też chodnik, a podcienie na całej długości elewacji będą służyć przechodniom czy pasażerom oczekującym na pobliskim przystanku MPK.

Nowoczesny budynek z tradycją
Projektanci zapowiedzieli, że biurowiec będzie łączyć elementy nowoczesności z tradycją, nawiązując do sąsiedniej zabudowy. Głównym punktem odniesienia dla projektów wszystkich powstałych na tym skrzyżowaniu biurowców i galerii był kościół św. Wojciecha znajdujący się przy placu Dominikańskim 2.

Nowy biurowiec położony jest w bezpośrednim sąsiedztwie zabytkowego budynku liceum ogólnokształcącego przy ul. Piotra Skargi. Brama Oławska jest od niego nieco wyższa. Będzie mieć 7 kondygnacji, a pod ziemią 3-poziomowy parking na 140 samochodów.

Zobaczcie, jak wygląda Brama Oławska:

Część biurowca Brama Oławska wisi nad przejściem podziemnym

Przejście Słodowe prawie gotowe. Wisi nad nim nowy biurowiec [ZDJĘCIA]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Fiskars

Fiskars Functional From 1023613

55,92 zł32,99 zł-41%
miejsce #2

Gefu

Gefu łyżka do lodów gepalina g-12495

109,00 zł84,99 zł-22%
miejsce #3

Kuchenprofi

Kuchenprofi Provence Podkładka Pod Gorące Naczynia Czarna ...

109,90 zł89,91 zł-18%
Materiały promocyjne partnera

Jak dawać sobie radę na rynku najmu mieszkań? Zobacz 3 sposoby NA

Komentarze 11

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
smutna prawda
19 sierpnia, 09:50, J23:

Ten kto wyraził na to zgodę - do dymisji. To nie teren PZU, żeby ustawiać słupy i blokować schody.

20 sierpnia, 11:22, smutna prawda:

W tej bananowej republice pomysły po[wulgaryzm]ków (wiadomo jakich) wepchanych do PZU są ponad wszystkimi zgodami :(

Gdyby się ktoś zastanawiał jakiego użyłem wulgaryzmu to było nim "po cio tek". Ciekawe że stało się ono wulgaryzmem za dobrej zmiany

s
smutna prawda
19 sierpnia, 09:50, J23:

Ten kto wyraził na to zgodę - do dymisji. To nie teren PZU, żeby ustawiać słupy i blokować schody.

W tej bananowej republice pomysły po[wulgaryzm]ków (wiadomo jakich) wepchanych do PZU są ponad wszystkimi zgodami :(

G
Gość
niby o gustach sie nie dyskutuje , ale ten budynek wyglada strasznie
J
J23
Ten kto wyraził na to zgodę - do dymisji. To nie teren PZU, żeby ustawiać słupy i blokować schody.
G
Gość
Esteci wrocławscy stawiają na przecudny kolorek psiej kupy. Budynki są albo betonowe z barwy albo bardzo ciemne, sraczkowate, do czarnego. Brak zieleni, jasnych żywych barw jak to było w starych miastach powoduje, że jedynymi beneficjentami rozbudowy stają się szczury, no i aferzyści.
G
Gość
18 sierpnia, 19:44, Gość:

Budynek przez ustawienie podpór na schodach zaburza symetrię placu, pozostałe trzy budynki do cofnięte niejako po łuku placu. Ten "kloc" przytłacza plac. Jak na to mógł się zgodzić urbanista miasta.

A kto to jest urbanista? Czy miejski architekt z pomysłem na miasto zaczynającym się od własnych interesów, czy konserwator zabytków, który upiera się przy kostce brukowej wykonanej jak wypełnienie torowiska na skręcie z Pomorskiej w Duboisa. A może Jacuś od motorka, co to tak kocha Wrocław i Wrocławian, że by ich zadusił?

G
Gość
ale paskudne.
G
Gość
Budynek przez ustawienie podpór na schodach zaburza symetrię placu, pozostałe trzy budynki do cofnięte niejako po łuku placu. Ten "kloc" przytłacza plac. Jak na to mógł się zgodzić urbanista miasta.
G
Gość
W jaki sposób on do czegoś nawiązuje?
G
Gość
Pewnie tak odp temacie .. jak świdnicka :) i już warto sobie kupić deskę surfingową :)
A
Andrzej Kamienski
Urządzenie wspomagające osoby niepełnosprawne, moim zdaniem nie trafione. Nigdy nie widziałem żeby gdziekolwiek ktoś korzystał z takiego. Wydane duże pieniądze, bo spełnia przepisy!
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie