Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Patisony...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Patisony

Patisony przypominają miniaturowe dynie o kształcie podobnym do kielicha kwiatowego. Mogą przybierać różną wielkość - od 10 do ponad 20 cm średnicy. Same w sobie mają delikatny smak i świetnie nadają się do konserwowania.

Właściwości
Patisony są bogate w witaminę C, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i węglowodany. Świetnie gaszą pragnienie. Do tego są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc można spożywać je na diecie.

Wykorzystanie w kuchni
Patisony doskonale nadają się do marynowania oraz konserwowania. Ich niewielki rozmiar sprawia, że bez problemu mieszczą się w słoiku. Świetnie sprawdzą się jako zastępstwo ogórka. Można również je zapiekać, przyrządzać z nich pastę, smażyć a także faszerować. Nadadzą się także do przygotowania frytek - w zastępstwie ziemniaka.

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy w Ogrodzieńcu, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Ogrodzieńcu, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Żarkach, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Żarkach, (21.04-27.04.2024)

Polecamy

Świetny początek Huberta Hurkacza w Madrycie! Demolka w pierwszym secie!

Świetny początek Huberta Hurkacza w Madrycie! Demolka w pierwszym secie!

Piszczek obejmie klub Ekstraklasy? "Jestem gotowy"

Piszczek obejmie klub Ekstraklasy? "Jestem gotowy"

Chcesz mieć więcej funkii? Możesz je łatwo rozmnożyć! Sprawdź, jak i kiedy to zrobić

Chcesz mieć więcej funkii? Możesz je łatwo rozmnożyć! Sprawdź, jak i kiedy to zrobić