Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

JK
Przejdź dalej, by dowiedzieć się więcej na temat niezwykłych właściwości warzyw o dziwnie brzmiących nazwach.
Przejdź dalej, by dowiedzieć się więcej na temat niezwykłych właściwości warzyw o dziwnie brzmiących nazwach. Santje09 / Getty Images
Udostępnij:
Salsefia, skorzonera czy topinambur to nie włoskie miasta, lecz warzywa, i to takie, które są dostępne w Polsce. Za brzmiącymi egzotycznie nazwami kryją się ciekawy smak i wyjątkowe właściwości. Jak wykorzystać niecodzienne jarzyny w kuchni? Przejdź do galerii, by dowiedzieć się więcej.

Egzotycznie brzmiące warzywa o wyjątkowych właściwościach

W polskich sklepach coraz łatwiej jest dostać niecodzienne warzywa o dziwnie brzmiących nazwach. Nawet w dyskontach potrafią pojawić się mało znane odmiany jarzyn, które, jak się okazuje, niekoniecznie mają egzotyczny rodowód. Niektóre z nich można spokojnie uprawiać w Polsce - zatem jak to możliwe, że tak rzadko o nich słyszymy?

SkorzoneraSkorzonera, inaczej wężymord, to warzywo o długim, brunatnym korzeniu z soczystym miąższem. O ile skórka jest niejadalna, o tyle wnętrze potrafi
Skorzonera

Skorzonera, inaczej wężymord, to warzywo o długim, brunatnym korzeniu z soczystym miąższem. O ile skórka jest niejadalna, o tyle wnętrze potrafi pozytywnie zaskoczyć. W kuchni sprawdzi się jako odpowiednik dużo droższych szparagów.

Właściwości
Skorzonera posiada bogate właściwości odżywcze, przy czym jest bardzo sycąca. Znana jest przede wszystkim z tego, że dzięki inulinie obniża poziom cukru we krwi, złego cholesterolu a także poprawia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Poza tym zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz liczne witaminy.

Wykorzystanie w kuchni
Skorzonerę można jeść w wersji gotowanej, duszonej, smażonej, pieczonej lub surowej. Świetnie sprawdzi się w roli zastępcy szparagów. Co ciekawe, można z niej przyrządzić nawet wino. Oprócz korzenia jadalne są także młode listki, które mogą posłużyć do przygotowania sałatki.

Ewa Saks / Getty Images

Brzmi dobrze? Sprawdź w galerii listę mało popularnych warzyw, które budzą coraz większe kulinarne zainteresowanie. Ze względu na ich świetne właściwości warto sprawdzić, jak można je wykorzystać w naszej kuchni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Dedra

Otwornica BI-MET 83mm DEDRA 08W083

70,99 zł28,66 zł-60%
miejsce #2

Stanley

Stanley 6-GR20

89,31 zł43,37 zł-51%
miejsce #3

Makita

Makita DF0300

324,00 zł239,00 zł-26%
miejsce #4

DeWalt

Dewalt Zestaw Combo Dck654P3T

7 223,30 zł5 924,34 zł-18%
miejsce #6

Optimum

Optimum Opti D280 x 700 G 400V 3427003

15 020,76 zł14 119,51 zł-6%
Materiały promocyjne partnera

Iran coraz dalej od Zachodu i coraz bliżej Rosji

Materiał oryginalny: Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach - Strefa Agro

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

f
fero

A ja jem i mięso i warzywa i owoce

Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie