Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dawniej twaróg wykonywany był z mleka owczego. Wraz ze...
fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej. Przysmaki znane nie tylko w Poznaniu

Gzik wielkopolski

Dawniej twaróg wykonywany był z mleka owczego. Wraz ze wzrostem popularności hodowli krów rozpoczęto wytwarzanie sera. Gzik wielkopolski w smaku jest wyrazisty. Może pachnieć szczypiorkiem, w zależności od tego, czym było karmione bydło. Gzik to nazwa na konkretne danie. W tym przypadku twaróg wymieszany jest ze śmietaną (lub jogurtem), który podawany jest z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami. Produkt wpisany został na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku.

Zobacz również

Efektowna wygrana z GKS Zio-Max Nowiny z Pogonią Staszów w 4. lidze [ZDJĘCIA]

Efektowna wygrana z GKS Zio-Max Nowiny z Pogonią Staszów w 4. lidze [ZDJĘCIA]

W Stanowicach na żużlu ścigają się dzieci. Później rosną z nich mistrzowie świata

W Stanowicach na żużlu ścigają się dzieci. Później rosną z nich mistrzowie świata

Polecamy

Krecz w drugim półfinale. Pogromca Nadala nie dokończył meczu. Piękny gest rywala

Krecz w drugim półfinale. Pogromca Nadala nie dokończył meczu. Piękny gest rywala

Apator – Sparta: Trzech skutecznych Spartan to za mało. Pierwsza porażka w sezonie

Apator – Sparta: Trzech skutecznych Spartan to za mało. Pierwsza porażka w sezonie

Śląsk bliżej półfinału! Zwycięstwo WKS-u w pierwszym meczu play-offów ze Stalą

Śląsk bliżej półfinału! Zwycięstwo WKS-u w pierwszym meczu play-offów ze Stalą