Oto najlepsze smaki Dolnego Śląska. Zobacz [GALERIA]
Kuchnia regionalna Dolnego Śląska
W sumie w konkursie wyróżnionych zostało 40 produktów, my prezentujemy Wam tylko niektóre z nich. Wszystkie jednak składają się na to, co możemy nazwać kuchnią Dolnego Śląska.
- O ile istnieje coś takiego jak kuchnia narodowa, to zwykle chodzi o zbiór kuchni regionalnych z danego kraju - mówi Robert Makłowicz. - W święta, takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie sięgamy po potrawy z przeszłości, czyli te naszych dziadków i babć. Ale na co dzień jemy to, co wyrosło na tej ziemi. Ziemi, do której przybyli ludzie zewsząd, ale to właśnie oni stworzyli to, co dziś nazywamy kuchnią Dolnego Śląska.
Podobne konkursy organizowane są także w Białymstoku i w Lublinie.
Na następnych slajdach możesz zobaczyć regionalne produkty, które zdobyły tytuł "Najlepszego Smaku Dolnego Śląska 2019" i przeczytać, czym się charakteryzują.