Bakterie w roladzie. GIS ostrzega. Te produkty znikają ze sklepowych półek. Lidl, Biedronka, Kaufland, Auchan wycofują je z asortymentu
Wykrycie bakterii Salmonella w dwóch partiach chałwy sezamowej
Zagrożenie:
W wyniku działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniem publicznym z dnia 03.01.2024 r. ustalono, że producent przekazał do badań właścicielskich do akredytowanego laboratorium próbki żywności wyprodukowanej z tego samego surowca. Zgodnie ze sprawozdaniami z badań laboratoryjnych przedstawionymi przez producenta w zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności Salmonella spp.
W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań. W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO, w dwóch próbkach z partii wskazanych poniżej.
Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom
Nazwa produktu: Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg
Numer partii: 12.09/2
Data minimalnej trwałości: 12.03.2025