MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania...
fot. yasuhiroamano/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 251) i azotyn sodu (E250)

Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania mięsa, konserw mięsnych oraz serów. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Jego zadanie polega głównie na zapobieganiu rozwoju bakterii Clostridium Botulinum, czyli laseczki jadu kiełbasianego. Niestety podczas zbyt długiego przechowywania żywności z azotanem i azotynem sodu również może dojść do przekształcenia się tych związków w rakotwórcze nitrozoaminy. Nadmierne spożycie tych konserwantów może powodować silny ból brzucha oraz swędzącą wysypkę na ciele.

Zobacz również

IV LIGA PIŁKASRKA. Unia Oświęcim przegrała ważny mecz z Limanovią

NOWE
IV LIGA PIŁKASRKA. Unia Oświęcim przegrała ważny mecz z Limanovią

NOWE
Wyścig Baja Promo 2024 w Żaganiu! Ryczące maszyny na bezdrożach za Stalagiem!

Polecamy

Konkurs dla młodych wynalazców. Główna nagroda to ponad 150 tys. zł!

Konkurs dla młodych wynalazców. Główna nagroda to ponad 150 tys. zł!

Eksplozja na budowie! Koparka trafiła w niewybuch. Są ranni!

Eksplozja na budowie! Koparka trafiła w niewybuch. Są ranni!

Rośnie luka ubezpieczeniowa w Polsce. Przebija nawet podatek inflacyjny

Rośnie luka ubezpieczeniowa w Polsce. Przebija nawet podatek inflacyjny