3/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie...
fot. anetagu/123RF

Zakwas buraczany i sok z kiszonych buraków

Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie zabarwiona zalewa solankowa nazywana zakwasem, to równie cenne źródło zarówno dobroczynnych bakterii mlekowych, jak i buraczanych antyoksydantów. Buraki kisi się na surowo z dodatkiem czosnku, a najczęściej też ziela angielskiego liści laurowych, po zalaniu soloną wodą i dodaniu startera – może pochodzić z kiszonych buraków, ale także innych warzyw, np. ogórków, kapusty czy selera. Fermentowane buraki działają krwiotwórczo, wspomagają trawienie, pobudzają perystaltykę jelit i wspomagają odtruwanie organizmu z toksyn.

Zobacz również

Skoki tylko dla zaszczepionych. Na Wielką Krokiew nie wejdą nawet ozdrowieńcy

Skoki tylko dla zaszczepionych. Na Wielką Krokiew nie wejdą nawet ozdrowieńcy

Co jeść, żeby czuć się dobrze? Które produkty wspierają zdrowie i odporność?

Co jeść, żeby czuć się dobrze? Które produkty wspierają zdrowie i odporność?

Polecamy

Świetne tempo Kajetanowicza. Polak wiceliderem Rajdu Hiszpanii!

Świetne tempo Kajetanowicza. Polak wiceliderem Rajdu Hiszpanii!

Ambasador Szwajcarii: Możemy wspólnie rozwijać technologie chroniące planetę

Ambasador Szwajcarii: Możemy wspólnie rozwijać technologie chroniące planetę

Od listopada zmiany w rozkładzie jazdy pociągów PKP Intecity

Od listopada zmiany w rozkładzie jazdy pociągów PKP Intecity

Dodaj ogłoszenie