4/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Zobacz również

Koleje Dolnośląskie testują najdłuższe pociągi. Pomieszczą aż 540 osób [ZOBACZ]

Koleje Dolnośląskie testują najdłuższe pociągi. Pomieszczą aż 540 osób [ZOBACZ]

Kupujecie w Internecie i płacicie online? 8 zaleceń do maksymalnego bezpieczeństwa

Kupujecie w Internecie i płacicie online? 8 zaleceń do maksymalnego bezpieczeństwa

Polecamy

Podzielnia, givebox, jadłodzielnia... – gdzie wymienić niepotrzebne rzeczy na inne?

Podzielnia, givebox, jadłodzielnia... – gdzie wymienić niepotrzebne rzeczy na inne?

Man. United zagra z Arsenalem jeszcze bez nowego trenera

Man. United zagra z Arsenalem jeszcze bez nowego trenera

Remont kuchni – 7 największych błędów, których nie możesz popełnić

Remont kuchni – 7 największych błędów, których nie możesz popełnić

Dodaj ogłoszenie