Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Zobacz również

Zatrzymanie w Nowinach. Policjanci znaleźli w samochodzie narkotyki

Zatrzymanie w Nowinach. Policjanci znaleźli w samochodzie narkotyki

Peregrynacja Obrazu Matki Bożej Częstochowskiej  w parafii w Białej

Peregrynacja Obrazu Matki Bożej Częstochowskiej w parafii w Białej

Polecamy

Jak przechowywać szparagi, żeby były chrupiące? Tak przedłużysz ich świeżość!

Jak przechowywać szparagi, żeby były chrupiące? Tak przedłużysz ich świeżość!

Kolejne sparingi Biało-Czerwonych przed mistrzostwami świata. Dziś mecz ze Słowenią!

Kolejne sparingi Biało-Czerwonych przed mistrzostwami świata. Dziś mecz ze Słowenią!

Ból nóg czy pleców nie daje ci spokoju? Może oznaczać poważną chorobę

Ból nóg czy pleców nie daje ci spokoju? Może oznaczać poważną chorobę