2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami.

Zobacz również

Targi w Czasoprzestrzeni: Dzika Uczta, niepowtarzalne ubrania i kosmetyki naturalne

Targi w Czasoprzestrzeni: Dzika Uczta, niepowtarzalne ubrania i kosmetyki naturalne

Koncert Expositowski. Wisła Kraków - Śląsk 0:5

Koncert Expositowski. Wisła Kraków - Śląsk 0:5

Polecamy

Zobacz, jak Pudzian zdemolował Bombardiera. Jeszcze zawalczy o pas? [WIDEO]

Zobacz, jak Pudzian zdemolował Bombardiera. Jeszcze zawalczy o pas? [WIDEO]

Market budowlany czynny w każdą niedzielę. Został placówką pocztową!

Market budowlany czynny w każdą niedzielę. Został placówką pocztową!

Koronawirus w Polsce. Liczba nowych zakażeń wciąż wysoka

Koronawirus w Polsce. Liczba nowych zakażeń wciąż wysoka

Dodaj ogłoszenie