Organizatorami konkursu są Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego celem jest prezentacja, a także dokumentacja, regionalnych produktów żywnościowych głęboko osadzonych w dolnośląskiej tradycji, które od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Dodatkowo, konkurs ma zachęcić producentów do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu, a także pomóc w ochronie zgodnej z ustawodawstwem unijnym.
W ramach konkursu oceniane będą produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody „Perła 2015”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food w Poznaniu.
Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa 30 czerwca 2015 r. O uczesthnictwie decyduje kolejność zgłoszeń. Konkurs odbędzie się 22 sierpnia 2015 r. w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu.
Regulamin konkursu oraz Karta zgłoszenia dostępna jest na stronie internetowej: www.dodr.pl oraz w Powiatowych Zespołach Doradców.
Zgłoszenia należy nadsyłać na adres:
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
ul. Zwycięska 8, 53 – 033 Wrocław
z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
Źródło: dodr.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?