Owoc pigwy ma sporo zdrowotnych właściwości. Jest dobry na kaszel, przeziębienie czy grypę. Świetnie rozgrzewa, a zwartość witaminy C wspomaga odporność i leczy przeziębienia. W okresie jesienno-zimowych zachorowań organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B. Owoce pigwy zawierają też związki mineralne, takie jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. Nalewka z pigwy, dodatkowo świetnie rozgrzewa.
Pigwówka to ta z nalewek, którą warto mieć w swoim barku. Podpowiadamy więc, jak szybko i w prosty sposób zrobić nalewkę z pigwy. Zobaczcie najprostsze przepisy.
NALEWKA Z PIGWY - BARDZO PROSTY PRZEPIS 1.
Składniki na prostą nalewkę z pigwy:
- 1 litr wódki
- 1 kg pigwy
- 0,5 kg cukru
.
Nalewka z pigwy - przygotowanie:
Pigwę umyj, wydrąż gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Tak przygotowane owoce włóż do słoja i zasyp cukrem. Odstaw na 2-3 dni. Po tym czasie dolej wódkę, zamknij słoik i odstaw na 4 tygodnie.Co kilka dni potrząśnij słoikiem. Po 4 tygodniach odcedź nalewkę i wlej ją do butelek. Pozwól jej leżakować około 5 miesięcy.
PIGWÓWKA - NALEWKA Z PIGWY Z RUMEM I POMARAŃCZĄ 2.
Składniki na nalewkę z pigwy:
- 1 kg mocno dojrzałych owoców pigwy
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki miodu
- 100 ml rumu
- 0,5 l wódki
- sok i skórka z połówki pomarańczy
Nalewka z pigwy - przygotowanie:
Pigwę umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne. Następnie owoce pokrój w kawałki, wrzuć do słoja i posyp cukrem. Odstaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Gdy pigwa puści sok dodaj dodać miód, rum, wódkę, sok z połówki pomarańczy i obraną skórkę (staraj się, by nie miała białego meszku). Odstaw znów w ciepłe miejsce na około 6 tygodni - w tym czasie raz kiedyś potrząśnij słojem.
Po 6 tygodniach przecedź nalewkę (możesz to zrobić np. przez gęste sitko czy gazę). Po odcedzeniu przelej do butelek. Szczelnie zakręć i odłóż w chłodne, zacienione miejsce. Tak przygotowanej nalewce pozwól leżakować (najlepiej kilka miesięcy, nawet pół roku).
NALEWKA Z PIGWY Z WANILIĄ - PRZEPIS 3.
Składniki na nalewkę z pigwy
- 1 kg pigw
- 1 laska wanilii
- 0,5 kg cukru
- 0,5 litra spirytusu
- 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 2 goździki.
Nalewka z pigwy - przygotowanie:
Z owoców pigwy usunąć nasiona. Owoce pokroić, wrzucić do słoja, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, goździki i cynamon. Zasypać to wszystko cukrem, przykryć ręcznikiem i pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie wlać spirytus, przykryć i trzymać około 3 tygodni w chłodnym i ciemnym miejscu. Następnie pigwy odsączyć i przelać do butelek. Pigwówka nadaje się do picia już po 1 miesiącu od przelania. Lepsza jest, gdy poleży dłużej.
ZOBACZ NA NASTĘPNEJ STRONIE: NALEWKA Z PIGWY - PROSTE PRZEPISY INTERNAUTÓW - FILMY
Jak zrobić Przepyszną nalewkę z pigwy - przepis Tomasza Klimczaka
Nalewka z Pigwy - Domowe trunki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?