Nalewka z pigwy. Jak zrobić pigwówkę? PROSTY PRZEPIS,...

    Nalewka z pigwy. Jak zrobić pigwówkę? PROSTY PRZEPIS, SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, FILMY

    JU

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Nalewka z pigwy - jak zrobić pigwówkę (PRZEPIS, SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE)

    Nalewka z pigwy - jak zrobić pigwówkę (PRZEPIS, SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE) ©Gabriela Bester

    Nalewka z pigwy to idealny trunek na chłodne, jesienne wieczory. Rozgrzeje nas i zaskoczy smakiem. Podpowiadamy więc, jak szybko zrobić pyszną nalewkę z pigwy! Zobaczcie najłatwiejsze przepisy na pigwówkę, z którymi poradzą sobie nawet niezbyt doświadczone kucharki. Sprawdźcie, jakie składniki i ile czasu potrzebujecie, by zrobić nalewkę z pigwy. Nalewka z pigwy, pigwówka przepis, składniki, przygotowanie, filmy! przepis jest prosty
    Nalewka z pigwy - jak zrobić pigwówkę (PRZEPIS, SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE)

    Nalewka z pigwy - jak zrobić pigwówkę (PRZEPIS, SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE) ©Gabriela Bester

    Owoc pigwy ma sporo zdrowotnych właściwości. Jest dobry na kaszel, przeziębienie czy grypę. Świetnie rozgrzewa, a zwartość witaminy C wspomaga odporność i leczy przeziębienia. W okresie jesienno-zimowych zachorowań organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B. Owoce pigwy zawierają też związki mineralne, takie jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. Nalewka z pigwy, dodatkowo świetnie rozgrzewa.

    Pigwówka to ta z nalewek, którą warto mieć w swoim barku. Podpowiadamy więc, jak szybko i w prosty sposób zrobić nalewkę z pigwy. Zobaczcie najprostsze przepisy.

    NALEWKA Z PIGWY - BARDZO PROSTY PRZEPIS 1.
    Składniki na prostą nalewkę z pigwy:
    • 1 litr wódki
    • 1 kg pigwy
    • 0,5 kg cukru
    .

    Nalewka z pigwy - przygotowanie:
    Pigwę umyj, wydrąż gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Tak przygotowane owoce włóż do słoja i zasyp cukrem. Odstaw na 2-3 dni. Po tym czasie dolej wódkę, zamknij słoik i odstaw na 4 tygodnie.Co kilka dni potrząśnij słoikiem. Po 4 tygodniach odcedź nalewkę i wlej ją do butelek. Pozwól jej leżakować około 5 miesięcy.


    PIGWÓWKA - NALEWKA Z PIGWY Z RUMEM I POMARAŃCZĄ 2.
    Składniki na nalewkę z pigwy:
    • 1 kg mocno dojrzałych owoców pigwy
    • 1 szklanka cukru
    • 3 łyżki miodu
    • 100 ml rumu
    • 0,5 l wódki
    • sok i skórka z połówki pomarańczy


    Nalewka z pigwy - przygotowanie:
    Pigwę umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne. Następnie owoce pokrój w kawałki, wrzuć do słoja i posyp cukrem. Odstaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Gdy pigwa puści sok dodaj dodać miód, rum, wódkę, sok z połówki pomarańczy i obraną skórkę (staraj się, by nie miała białego meszku). Odstaw znów w ciepłe miejsce na około 6 tygodni - w tym czasie raz kiedyś potrząśnij słojem.

    Po 6 tygodniach przecedź nalewkę (możesz to zrobić np. przez gęste sitko czy gazę). Po odcedzeniu przelej do butelek. Szczelnie zakręć i odłóż w chłodne, zacienione miejsce. Tak przygotowanej nalewce pozwól leżakować (najlepiej kilka miesięcy, nawet pół roku).

    NALEWKA Z PIGWY Z WANILIĄ - PRZEPIS 3.
    Składniki na nalewkę z pigwy
    • 1 kg pigw
    • 1 laska wanilii
    • 0,5 kg cukru
    • 0,5 litra spirytusu
    • 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu
    • 2 goździki.


    Nalewka z pigwy - przygotowanie:
    Z owoców pigwy usunąć nasiona. Owoce pokroić, wrzucić do słoja, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, goździki i cynamon. Zasypać to wszystko cukrem, przykryć ręcznikiem i pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie wlać spirytus, przykryć i trzymać około 3 tygodni w chłodnym i ciemnym miejscu. Następnie pigwy odsączyć i przelać do butelek. Pigwówka nadaje się do picia już po 1 miesiącu od przelania. Lepsza jest, gdy poleży dłużej.

    ZOBACZ NA NASTĘPNEJ STRONIE: NALEWKA Z PIGWY - PROSTE PRZEPISY INTERNAUTÓW - FILMY


    1 »

    Czytaj treści premium w Gazecie Wrocławskiej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (3)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Pomocy

    Siwy (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 5 / 1

    Witam mam problem, babcia zasypała pigwy w słoju i leżakują 1,5 miesiąca. Czy to sie jeszcze nadaję. Wszędzie widze że 2 max 3 tygodnie powinny lezakowac .

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    pigwawo

    wojtek (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1 / 3

    Wspaniały owoc .

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Dlaczego bez pestek?

    he... (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 21 / 7

    Pestki stanowią kwintesencję smaku owocu! Ale też zawierają kwas pruski, który jest (nazwijmy to delikatnie) szkodliwy!!! Mój ojciec (farmaceuta) specjalizował się w nalewkach np. ratafii i zawsze...rozwiń całość

    Pestki stanowią kwintesencję smaku owocu! Ale też zawierają kwas pruski, który jest (nazwijmy to delikatnie) szkodliwy!!! Mój ojciec (farmaceuta) specjalizował się w nalewkach np. ratafii i zawsze zaprawiał ją pestkami, ale pestki nie mogą przebywać w roztworze dłużej niż dwa tygodnie, bo wówczas przedostaje się kwas pruski. Jak to zrobić? Otóż szył woreczek z gazy i w nim moczył pestki opuszczając worek na nitce i po dwóch tygodniach wyciągał je i wyrzucał! Polecam i życzę jeszcze smaczniejszego!zwiń

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecane

    Wideo