Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Monopol na gastronomię w Hali Ludowej. Weź catering z "oficjalnej" restauracji, bo zapłacisz więcej

Marcin Rybak
Hala Ludowa znalazła dodatkowe źródło zarobków. Organizatorzy imprez, wynajmujący miejsce w Hali lub Centrum Kongresowym mogą skorzystać z tutejszej restauracji. Albo zapłacić większy czynsz
Hala Ludowa znalazła dodatkowe źródło zarobków. Organizatorzy imprez, wynajmujący miejsce w Hali lub Centrum Kongresowym mogą skorzystać z tutejszej restauracji. Albo zapłacić większy czynsz Paweł Relikowski / zdjęcie ilustracyjne
Hala Ludowa przyznała wyłączność na catering firmie, która od 2010 roku zawiaduje restauracją w tym obiekcie. Jeśli ktoś chce wynająć Halę Ludową czy należące do niej Centrum Kongresowe na imprezę i ma być poczęstunek, to albo skorzysta z cateringu oferowanego przez nią albo zapłaci za wynajem więcej. Dodatkowa opłata to maksymalnie 10 procent ceny wynajmu.

Nowe zasady obowiązują we wszystkich umowach, zawieranych z Halą Ludową od początku tego roku. To dla miejskiej spółki, zarządzającej obiektem, dodatkowe źródło pieniędzy.

- Ale czy to nie jest lobbing miejskiej firmy na rzecz prywatnego przedsiębiorcy? - pyta autorka listu do nas w tej sprawie.

Partnerem Hali jest spółka Restauracja Pergola. W 2010 roku wygrała przetarg na wynajem restauracji na terenie Hali. Teraz jest też oficjalnym partnerem do spraw cateringu.

Prezes Hali Andrzej Baworowski mówi, że to nic nadzwyczajnego i w tego typu obiektach zdarzają się podobne rozwiązania biznesowe. Nazywa je "opłatą korkową". Dodaje, że to odpowiedź na zapotrzebowanie klientów. Wielu z nich chciałoby jednego partnera odpowiedzialnego za wszystkie elementy organizacji imprezy. Dlatego Hala zamierza rozszerzać swoją ofertę. Gdy ktoś będzie chciał zorganizować np. koncert, to zaproponuje usługi w zakresie ochrony, technologii sceny, oświetlenie czy nagłośnienia.

Partnerem Hali jest jest Restauracja Pergola. Hala liczy na 300 tys zł . obrotów z cateringu

Jesli ktoś zechce wprowadzić własnych partnerów Hala będzie wymagała dodatkowej opłaty. Z tytułu wyłączności na catering Hala spodziewa się w tym roku dodatkowych przychodów na poziomie 300 tys. zł. Sławomir Onufrejów z Restauracji Pergola przyznaje, że nowe zasady opłacają się i jemu i Hali. To Hala przejęła na siebie rozmowy o cateringu z organizatorami imprez. W zamian pobiera od restauracji prowizję. Sama restauracja - dodaje Onuferjów - nie zawsze jest w stanie zarobić na czynsz płacony za wynajem pomieszczeń od Hali. - Jest duża sezonowość. Przy brzydkiej pogodzie, jak w Hali nic się nie dzieje to mamy pustki - mówi Onufrejów.

Konkurencją dla Hali - jeśli chodzi o konferencje i inne imprezy - jest stadion miejski z Klubem Biznesowym. Tu jest monopol - ale tylko na meczach Śląska i imprezach organizowanych przez sam stadion - na napój bezalkoholowy i piwo. Klienci stadionu nie muszą zaś korzystać z oficjalnego cateringowego partnera.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska