MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy wojewódzkich kategorii plebiscytu
Kategoria: PIEKARNIA ROKU
PIEKARNCTWO DARIUSZ I DOROTA JĘDRZEJCZAK, Gniechowice
Biznes rodzinny Dariusza Jędrzejczaka, piekarza ze Sławy (woj. lubuskie). - Może siostrzeńcy przejmą interes, bo sam nie mam dzieci - mówi pan Dariusz. Zawodu właściwie nauczył się w Głogowie.
Jego własna piekarnia w Gniechowicach (gm. Kąty Wr.) we wrześniu skończy 18 lat. Początki były ciężkie. Spał dwie godziny na dobę. Ale teraz ma wyrobioną markę i czasem aż musi odmawiać ewentualnym kontrahentom. - Nie sztuka się zobowiązać, lecz dotrzymać słowa - tłumaczy.
Zatrudnia 5 piekarzy (szóstym jest on sam) i 3 ekspedientki w sklepie. W asortymencie mają chleb tradycyjny, ciemne chleby, bułki i drożdżówki - wszystko wypiekane w piecu z 1949 r. Sam wymyślił skład chleba żytniego (95 proc. mąki żytniej) ze słonecznikiem. - Pomyślałem, że poszukam czegoś dla mnie, bo powinienen trochę schudnąć - uśmiecha się.
Rok temu spełnił swoje marzenie życia i otworzył w Gniechowicach cukiernię.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetawroclawska.pl/mistrzowiesmaku